Plac koji je prodat Veselinu Pejoviću je sindikalni

Plac kod Gintaša od četiri miliona dio lokacije date sindikatu još 1986.
70 pregleda 10 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.12.2015. 18:55h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma ustaće kontratužbom pred sudom za imovinu na lokaciji Drpe Mandića (kod Gintaša) u Podgorici jer posjeduju dokaze da je ona izgrađena i davno opredijeljena odlukom skupštine akcionara za radnike KAP-a, izjavio je “Vijestima” bivši šef Sindikata KAP-a Svetozar Stojović koji zajedno sa bivšim radnicima priprema kontratužbu.

Vlasnik fabrike, kompanija Unipro, tužila je nedavno Privrednom sudu KAP u stečaju od kojeg traži nadoknadu štete u iznosu od 7.814.550 eura zato što mu nije predata ova lokacija u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Prema tužbi, stečajna uprava nije predala Unipromu ovu lokaciju od 7.481 kvadrat, koja je nekoliko godina ranije eksproprisana u korist Opštine. Uniprom tvrdi da ta imovina vrijedi 4.114.550 eura ili 550 eura po kvadratu. Vraćanjem ovog novca uslovljava otpust zadnje rate od 14 miliona koja je na prelaznom računu. Preostalih 3,7 miliona odnosi se na uništavanje opasnih materija koje je našao u KAP-u, a kojih nije bilo u ugovoru.

Stojović podsjeća da je Opštine 8. januara 1986. eksproprisala u korist KAP-a lokaciju od 32.500 kvadrata za izgradnju stambenih zgrada.

“Infrastruktura u naselju Drpe Mandića izgrađena je o trošku KAP-a i izmirene su sve obaveze. Ko bi danas trebalo da ima apetite na tu lokaciju, izuzev radnika KAP-a, kojima je ona dodijeljena odlukom Skupštine akcionara KAP-a. Taj dio imovine nije ni mogao ući u prodaju imovine KAP-a”, naglasio je Stojović.

Za rješavanje stambenih potreba radnika KAP-a tokom 20 godina izdvajano je po tri odsto od bruto zarada, ali taj novac je u više navrata pod čudnim okolnostima otuđen.

“Radi se o desetinama miliona”, napomenuo je Stojović. Drugi osnov po kojem bivši i sadašnji radnici KAP-a polažu pravo na navedene nekretnine, prema riječima Stojovića, je ugovor o udruživanju sredstava sa stambenim fondom Saveza sindikata iz 1996. godine.

Bonus video: