Plac vraćen, još isplata 100 plata

Radnicima Gorice duguju se zarade za devet godina, što je oko dva miliona eura. Radni staž nije povezan od 1998. godine
1 komentar(a)
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2016. 10:51h

Apelacioni sud potvrdio je u cjelosti presudu Privrednog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Glavnog grada da se utvrdi kao vlasnik placa površine 25.117 kvadrata, koje je u vlasništvu Građevinskog preduzeća Gorica u stečaju. To je juče „Vijestima“ potvrdio stečajni upravnik Gorice Dragan Smolović.

Pravosnažnom presudom stvoreni su uslovi za prodaju ove vrijedne imovine, iz stečajne mase, koja se nalazi duž magistralnog puta na izlazu iz Podgorice, a jednim dijelom na njemu se sad nalazi skladište preduzeća „Laković“, čiji je diskont u neposrednoj blizini.

Sudski postupak, koji je najprije bio u Osnovnom sudu, traje punih 17 godina. Prethodno je Apelacioni sud dva puta ukidao prvostepenu presudu u korist Gorice koje je donosila sutkinja Privrednog suda Milica Popović. Sada je njena presuda u cjelosti potvrđena.

Glavni grad je pokušao u posljednjoj parnici da ospori navode tužene Gorice da posjeduje pravni osnov za upis prava svojine na navedenim nepokretnostima jer je zemljište bilo evidentirano kao društvena svojina - gradsko-građevinsko zemljište, a nosilac prava korišćenja SO Titograd, kao društveno politička zajednica koja je bila ovlašćena da njime raspolaže.

Tužena Gorica, međutim, imala je dokaze da tužilac više od 35 godina ni tuženom preduzeću u stečaju, niti bilo kojem drugom organu nije prigovorio povodom pitanja svojina nad ovim placem, a tužena Gorica upisana je kao vlasnik nakon snimanja obavljenog 1974. godine.

Predmetno zemljište nacionalizovano je 1964. godine, a ranijim vlasnicima isplaćena je naknada.

Bivši radnici Gorice u stečaju, potražuju na ime neisplaćenih više od 100 zarada nešto preko dva miliona eura. Doprinosi na zarade nijesu povezivani za dio radnika od 1998. godine, a za veći dio od 2002. godine.

Gorica je u stečaju od januara 2012. godine, a tokom proteklih 15 godina, kako bivši radnici napominju, ostali su bez nekoliko vrijednih nekretnina, među kojima je i odmaralište u Bečićima.

Bonus video: