Plaća li se naknada za “Montrose”?

U ugovoru nema naknade za korišćenje morskog dobra, Jelušić tvrdi suprotno
2193 pregleda 1 komentar(a)
Za zakupninu uplaćeno 3,9 miliona: Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić
Za zakupninu uplaćeno 3,9 miliona: Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić

Konzorcijum koji čine kompanije “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” koji treba da izgrade turistički kompleks “Montrose” na poluostrvu Luštica i sa kojim je Vlada zaključila ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta na period od 90 godina neće Javnom preduzeću “Morsko dobro” plaćati naknadu za korišćenje morskog dobra.

To piše u članu 10 ugovora o korišćenju morskog dobra između Javnog preduzeća “Morsko dobro” i konzorcijuma, koga čine “Northstar” d.o.o. iz Podgorice i “Equest Capital Limited” na koji je Vlada dala saglasnost 25. jula ove godine. Iz Javnog preduzeća “Morsko dobro” tvrde da se nijesu odrekli naknade za zakupninu.

“Ugovorene strane su saglasne da će zakupac/korisnik imati pravo da morsko dobro koristi na način i za vrijeme trajanja ovog ugovora bez plaćanja naknade za korišćenje morskog dobra Javnom preduzeću i/ili kakvih dopunskih troškova u vezi sa korišćenjem morskog dobra, a sve u skladu sa članom 6.1.4 ugovora o zakupu”, piše u dokumentu.

U istom članu se navodi da ta odredba o plaćanju naknade ne bi važila “u slučaju da dođe do promjene važećeg i usvajanja planskog dokumenta, te u skladu sa tim izgradnje novih sadržaja i objekata u dijelu morskog dobra”.

Ugovor o korišćenju morskog dobra je zaključen, kako piše u Vladinom zaključku, 28. februara ove godine.

Iz Javnog preduzeća “Morsko dobro”, kojim rukovodi Predrag Jelušić tvrde za “Vijesti” da se nijesu odrekli naknade, te da je u cilju efikasnog i racionalnog postupka davanja u zakup dijela državne imovine sproveden jedinstveni postupak davanja u dugoročan zakup dijela državne imovine obuhvatajući i prostor-obalu koja pripada zoni morskog dobra.

“Na osnovu sprovedenog postupka, Vlada Crne Gore je 2008. godine zaključila jedinstveni ugovor. U skladu sa zaključenim ugovorom, a nakon uplate akontativnog iznosa desetogodišnje naknade za zakup državne imovine, Javnom preduzeću je prenijet novčani iznos proporcionalan učešću površine morskog dobra, u ukupnoj površini zemljišta koji je dat u dugoročan zakup. U skladu sa politikom Javnog preduzeća da se ostvarena naknada usmjerava prema opštinama u kojoj se prihod ostvaruje, uplaćeni iznos je svojevremeno usmjeren opštini Herceg Novi za realizaciju jedne od faza uređenja Šetališta pet Danica”, tvrde u “Morskom dobru”.

Kako dodaju, saglasno osnovnom ugovoru o dugoročnom zakupu i aneksu istog koji su zaključeni sa Vladom i obavezom koja je sadržana u istom ugovoru, sa Konzorcijumom je usaglašen prateći, poseban ugovor o korišćenju morskog dobra kojim je definisana obaveza plaćanja naknade za zauzeti akvatorijum, budući da je predmet plaćanja po osnovnom ugovoru samo kopno/zemljiste u državnoj svojini.

Vlada je u septembru 2009. sa konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo.

U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora”.

Minimalna investicija 80 miliona eura

Obaveza investitora iz aneksa je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon što se završi minimalna investiciona obaveza, kao i da uplati avansnu zakupninu od dva miliona eura.

“Investitor je uplatio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno za period do 26. avgusta 2023. godine, u skladu sa ugovorom, u iznosu od 3.934.211 eura. Uz to, uplatio je sredstva po osnovu ugovorne kazne zbog kašnjenja prilikom dostavljanja činidbene garancije u iznosu od 82.857,14 eura. Shodno aneksu II, prošle godine je investitor uplatio i avansnu zakupninu iz dva jednaka dijela, u ukupnom iznosu od dva miliona eura”, saopšteno je ranije iz Sekretarijata za razvojne projekte.

Bonus video: