Plantaže: Loši vremenski uslovi uticali na poslovanje

"Naime, sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode“, objasnili su iz Plantaža
1341 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.11.2019. 19:08h

Kompanija Plantaže zabilježila je u prvih devet mjeseci gubitak od 1,49 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine bila u dobitku 336,03 hiljade eura.

Predstavnici kompanije su rekli da su uvjereni da se trenutni rezultat neće odraziti na dugoročni poslovni uspjeh, odnosno razvoj kompanije i ostvarenje njenih strateških ciljeva.

„Samo u ovoj godini kompanija je realizovala investicije u iznosu od 4,3 miliona eura. Po osnovu raznih poreza i doprinosa u državni budžet uplaćeno je preko pet miliona eura, dok se porezi i doprinosi iz reprograma poreskog potraživanja redovno plaćaju“, navodi se u saopštenju Plantaža.

Kompanija je u prvih devet mjeseci ostvarila prihode od 17,7 miliona eura, što je osam odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Povezani članci

01. Novembar 2019.

"Plantaže" izgubile 1,49 miliona eura

„Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihoda od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Naime, sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode“, objasnili su iz Plantaža.

Prihod od prodaje stonog grožđa u ovoj godini je, kako se dodaje, 50 odsto manji u odnosu na prošlu godinu, dok su prihodi od prodaje breskve i nektarine takođe 50 odsto manji.

„Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 odsto manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa ove godine je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina“, navodi se u saopštenju.

Prodajom flaširanih proizvoda na tržištu Crne Gore ostvaren je prihod od 9,1 milion eura, što je četiri odsto više u odnosu na prošlu godinu i dva odsto više od plana za ovu godinu.

“Prodaja na domaćem tržištu bilježi najveću stopu rasta što je potvrda dobre turističke sezone s jedne strane, kao i odgovarajuće prodajne i marketinške strategije sa druge strane. Na tržištu Srbije ostvareno je tri miliona eura prihoda od prodaje flaširanih proizvoda, što je jedan odsto više od prošle godine“, rekli su iz Plantaža.

Sva ostala izvozna tržišta bilježe stabilan rast prodaje. Pomjerena dinamika realizacije ugovora sa kineskim partnerima, koja je iz trećeg kvartala pomjerena za četvrti odrazila se, takođe, na rezultat prihoda od prodaje flaširanih proizvoda na inotržištu.

„Kinesko tržište je četvrto po redu izvozno tržište za Plantaže i u ukupnom prihodu od prodaje proizvoda vina i rakije učestvuje sa 16 odsto. Prodajni rezultati ostvareni su bez prodaje na tržištu Rusije, koja je u martu 2017. godine uvela zabranu uvoza vina Plantaža, čime je u momentu eliminisano drugo po veličini izvozno tržište, koje je na godišnjem nivou dosezalo izvoz u vrijednosti do pet miliona eura“, dodaje se u saopštenju.

Ukupni troškovi za prvih devet mjeseci su osam odsto veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Operativni troškovi kompanije porasli su zbog nastojanja da se adekvatno odgovori izazovima loših vremenskih uslova i sačuva ovogodišnja proizvodnja, pa su samim tim u značajnoj mjeri povećani troškovi nabavke zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju i obezbjeđivanje adekvatne radne snage.

Povećani obim proizvodnje u radnoj jedinici Prerada za prvih devet mjeseci uslovio je u značajnoj mjeri rast troškova repromaterijala i električne energije, kao posljedica značajno većeg obima flaširanja od u odnosu na isti uporedni period u prošloj godini.

„Proizvodnja flaširanih proizvoda za prvih devet mjeseci je gotovo 25 odsto veća u odnosu na prošlu godinu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: