Plantaže ponos i šansa Crne Gore

Lukšić pozdravio nedavnu odluku Plantaža da otkupljuje grožđe po odgovarajućim standardima od crnogorskih proizvođača, što će povećati proizvodne potencijale za 20 do 30 odsto
56 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić Plantaže, Foto: Luka Zeković
Igor Lukšić Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.06.2011. 20:01h

Poslovni planovi i trendovi pokazuju da će preduzeće "13. jul Plantaže" u narednom periodu ostvariti rast prihoda i da će izvoz njenih proizvoda dostići nivo od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštio je premijer Igor Lukšić, tokom posjete toj kompaniji.

On je kazao da su Plantaže ponos i šansa Crne Gore, ne samo zbog prepoznatljivog brenda koji je već izgrađen i van granica zemlje, već i zbog mogućnosti plasmana proizvoda na širem tržištu, nakon ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

"Čini mi se da tu činjenicu i potencijale Plantaža do sada nijesmo na adekvatan način promovisali i da država nije dovoljno favorizovala sve ono što Plantaže znače za Crnu Goru i čitav region. Posebno ohrabruje činjenica da se ove godine očekuje rast prihoda u odnosu na prošli period na skoro 40 miliona eura od čega 60 odsto otpada na izvoz, odnosno oko 25 miliona eura", kazao je Lukšić.

Lukšić je ocijenio da je uloga države da pomogne proizvođačima u povećanju plasmana proizvoda i marketinga, koji, osim promocije, podrazumijeva i uvođenje standarda pakovanja i čuvanja kvaliteta proizvoda

"Plantaže bi na taj način mogle i klasterski da se povežu sa turističkim sektorom", ocijenio je premijer.

Lukšić je kazao da će broj domaćih sezonaca u Plantažama ove godine biti povećan i najavio program u kojem bi od 100 do 120 zatvorenika iz iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) moglo da bude uključeno u društveno korisni rad u Plantažama i na taj način izdržavali kaznu.

"Time bi doprinosili relaksiranju kapaciteta ZIKS-a, što bi uz nova zakonska rješenja trebalo da smanji pritisak koji u ovom trenutku postoji u toj ustanovi", dodao je Lukšić.

On je na pitanje novinara o disbalansu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda rekao da se taj jaz smanjuje u posljednjih nekoliko godina i da čak 90 odsto potreba zadovolja domaća potrošnja, “što ipak ne znači da su potencijali u potpunosti iskorišćeni”.

Lukšić je ocijenio da je uloga države da pomogne proizvođačima u povećanju plasmana proizvoda i marketinga, koji, osim promocije, podrazumijeva i uvođenje standarda pakovanja i čuvanja kvaliteta proizvoda

Izvršni direktor Plantaža Verica Maraš kazala je da je prioritet kompanije da se u narednom periodu snažnije razvije sektor vingradarstva i vinarstva i iskoriste ne mali kapaciteti Crne Gore. Prema njenim riječima, tu je velika šansa za privatni sektor.

Bonus video: