Plate u opštinama mogu biti manje

Zarade mogu biti smanjene u opštinama čiji zaposleni imaju veće koeficijente za osnovni dio zarade u odnosu na državni nivo
114 pregleda 1 komentar(a)
novac, banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
novac, banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2016. 17:45h

Primjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, mogu biti smanjene plate zaposlenima u opštinama koje imaju veću obračunsku vrijednost koeficijenta za osnovni dio zarade u odnosu na državni nivo, rekao je “Vijestima” generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru stupio je na snagu 8. marta i njime su obuhvaćeni svi zaposleni u opštinama. Obračunska vrijednost koeficijenta na državnom nivou je 60,1 eura u neto iznosu, odnosno, 90 bruto.

U Zajednici opština nemaju podatke koliko iznose koeficijenti za obračun osnovnog dijela zarade u opštinama. “Vijesti” te podatke čekaju od Ministarstva finansija, kao i odgovore na pitanje kako će opštine obračunavati plate zaposlenima i hoće li biti smanjenja zarada.

Prije nego je Zakon o zaradama usvojen, iz Ministarstva finansija je saopšteno da nikome neće biti smanjene plate , već će biti povećane od pet do 16 odsto.

Obračunska vrijednost koeficijenta na državnom nivou je 60,1 eura neto, odnosno 90 bruto

“Primjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru neće doći do smanjenja zarada u onim opštinama koje imaju utvrđenu obračunsku vrijednost koeficijenta na nivou one koja se primjenjuje na zarade na državnom nivou. Ali, u opštinama koje imaju utvrđenu obračunsku vrijednost koeficijenta na značajnije većem nivou u odnosu na onu koja se primjenjuje na zarade na državnom nivou može doći do pada zarada lokalnim službenicima i namještenicima”, kazao je Bojadžić.

Prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, koeficijenti za zarade zaposlenih na lokalnom nivou utvrđuju se u okviru grupe poslova C i D, opštinskim aktom uz mišljenje Ministarstva finansija, dok se zarade funkcionera utvrđuju u okviru grupe poslova B i C. Zarade predsjednika opština utvrđuju se u zavisnosti od broja stanovnika.

Ministarstvo finansija je dužno da podzakonske akte za primjenu Zakona donese u roku od mjesec.

Bojadžić je objasnio da će opštine morati da akta kojima se uređuju zarade, naknade zarade i druga primanja zaposlenih usklade sa Zakonom u roku od dva mjeseca od njegovog stupanja na snagu.

“To znači da će koeficijenti za utvrđivanje fiksnog dijela zarade na lokalnom nivou biti usklađeni sa onim na državnom nivou u okvirima utvrđenim zakonom”, kazao je Bojadžić.

Opštine u roku od dva mjeseca moraju da usklade akta o zaradama sa Zakonom

Dodao je da su se opštine i do sada prilikom obračuna i isplate zarada zaposlenima generalno ponašale u skladu sa propisima koji su se primjenjivali na državnom nivou (Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika i Zakon o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera).

Sva zvanja u opštinama nijesu zakonom precizno definisana

Bojadžić ukazuje da u praksi može doći do problema jer Zakonom o zaradama u javnom sektoru nijesu precizno propisana sva zvanja u opštinama - predsjednik skupštine opštine, potpredsjednik opštine, glavni administrator, menadžer opštine, savjetnik predsjednika opštine, sekretar skupštine, starješina posebne službe, pomoćnik starješine posebne službe...

“Zato je zaista teško precizno utvrditi njihove koeficijente koji bi bili u skladu sa Zakonom i istovremeno usklađeni sa nivoom njihove odgovornosti.

Nadam se da će Ministarstvo finansija posebnim podzakonskim aktom ta pitanja precizno definisati i tako obezbijediti preduslove za njegovu primjenu u opštinama”, kazao je Bojadžić.

Bonus video: