Platili bi u kešu 1,65 miliona eura

Poreski dug državi je gotovo prepolovljen i trenutno iznosi 4,7 miliona eura, kaže sekretar za finansije Petar Odžić
50 pregleda 0 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.01.2018. 20:31h

Opština Budva spremna je da Poreskoj upravi odjednom uplati 1,65 miliona eura, koliko iznosi godišnja obaveza na ime poreskog duga koji je novoj vlasti ostavila prethodna.

To je kazao gradonačelnik Dragan Krapović, navodeći da se planira donošenje posebne odluke, kojom će se precizirati izmirivanje godišnje obaveze.

Opština Budva i Ministarstvo finansija u novembru 2015. zaključili su Ugovor o reprogramu poreskog duga od 8,3 miliona eura, kojim se lokalna uprava obavezala da će Poreskoj upravi izmiriti nagomilane obaveze na ime poreza i doprinosa u 55 mjesečnih rata, počev od decembra 2015. Sekretar za finansije Petar Odžić kazao je za “Vijesti“ da su mjesečne obaveze na ime izmirivanje poreskog duga 138.000 eura.

“Uoči Nove godine smo državi platili obaveze za januara i februar, a spremni smo da odjednom izmirimo sve. Svakog 5. u mjesecu državi uplaćujemo ratu predviđenu ugovorom o reprogramu. Spadamo u rijetke opštine koje redovno servisiraju poreske obaveze“.

Odžić je pojasnio da je poreski dug gotovo prepolovljen i da trenutno iznosi 4,7 miliona eura.

Prilikom zaljučivanja Ugovora o reprogramu duga od ukupno 8,3 miliona eura, najviše je dugovala lokalna uprava - gotovo četiri.

Dug Muzeja, galerije i biblioteka iznosio je nešto više od milion.

Milionski dug imala i ujedinjena Radio-televizija Budva.

Grad teatar dugovao je oko 540 hiljada eura, Sportsko-rekreativni centar nešto više od 600.000, a Mediteransko-sportski centar oko 403.000.

Dug ugašene opštinske firme koja je gazdovala zemljišnim kompleksima od Jaza do Buljarice - Budva holdinga, iznosio je oko 111.000 eura.

Ugašena opštinska firma TOB Co, koja je bila zadužena za organizaciju muzičkih spektakala, poput koncerta Madone i Roling stonsa, za poreze je ostala dužna više od 260.000 eura. Poreski dug Akademije znanja iznosio je više od 230.000, a Parking servisa oko 175.000.

Bonus video: