Plav na dnu ljestvice razvoja crnogorskih gradova

Potencijali kojima sjever raspolaže i dalje su najvećim dijelom neiskorišćeni, aktivnosti na tom planu su u "fazama pripreme" dokumentacije
161 pregleda 12 komentar(a)
Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 29.08.2012. 19:41h

Od 21 opštine do sredine avgusta samo je devet usvojilo strateški plan razvoja koji je jedan od najvažnijih dokumenata za suzbijanje regionalnih razlika. Ta obaveza je predviđena Zakonom o regionalnom razvoju usvojenom u aprilu prošle godine.

Zakonsku obaveze ispoštovale su opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Kolašin, Žabljak i Šavnik.

Pomoćnik ministar ekonomije Nina Vujošević kazala je “Vijestima” da do kraja ove godine očekuju usvajanje 19 od ukupno 21 strateškog plana na nivou opština.

“Pred usvajanjem u lokalnim parlamentima su strateški planovi razvoja opština Bar, Tivat i Plužine, na koje smo dali saglasnost, dok su u završnoj fazi izrade planovi za Podgoricu i Nikšić. Izdrada tog dokumenta u Budvi, Kotoru, Ulcinju, Plavu i Pljevljima je na polovini puta, a na početku su Herceg Novi i Rožaje”, naglasila je Vujošević, dodajući da su u saradnji sa Zajednicom opština i evropskim partnerima organizovali niz radionica i sastanaka za pružanje pomoći opštinama u izradi tih planova.

U procesu primjene Zakona o regionalnom razvoju Ministarstvo je donijelo uredbu o načinu izračunavanja indeksa razvijenosti opština. Strukturu čine, prema riječima Vujošević, stopa nezaposlenosti, dohodak po glavi stanovnika, budžetski prihodi opštine po jednom stanovniku, stope rasta stanovništva i obrazovanja građana. Na nivou države indeks razvijenosti je 100 odsto, a ispod tog prosjeka nalazi se čak 16 opština.

Prema posljednjim podacima Ministarstva ekonomije, najmanje razvijena opština je Plav (20,27 odsto indeks razvijenosti)

Prema posljednjim podacima Ministarstva ekonomije, najmanje razvijena opština je Plav (20,27 odsto indeks razvijenosti), slijede Šavnik (45,97 odsto), Plužine (49,83 odsto), Ulcinj ( 56,86 odsto), Rožaje (57,59 odsto), Andrijevica (57,78 odsto)... Iznad prosjeka na nivou države je svega pet opština i to Podgorica (145,57 odsto), Tivat (149,65 odsto), Herceg Novi (164,99 odsto), Kotor (201,91 odsto) i Budva (362,4 odsto).

Za regionalni razvoj prošle godine je uloženo 160 miliona eura, ali smanjenja regionalnih razlika nije bilo, pokazao je izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za 2011. koji je u skupštinskoj proceduri.

Izvještaj je pokazao da je cijela država i dalje u krizi što potvrđuju ostvareni prihodi po glavi stanovnika koji je u padu u svim opštinama, a sjeverni region je i dalje dominantno na dnu ljestvice razvoja. Svi potencijali kojima sjever raspolaže i dalje su najvećim dijelom neiskorišćeni, aktivnosti na tom planu su u "fazama pripreme" dokumentacije, a ne smanjuje se ni stopa nezaposlenosti.

Jedan od pokazatelja loše ekonomske situacije na sjeveru su i ostvareni budžetski prihodi po glavi stanovnika koji su, prema Vladinom dokumentu, pali sa 98,3 eura (u 2010. godini) na 96,8 eura na kraju prošle godine.

Izvještaj je pokazao da je čak 15 opština koristilo novac iz Egalizacionog fonda u kome je bilo 22,3 miliona eura, što je za 5,4 miliona više nego godinu ranije. Od tih 15 opština 11 pripada sjeveru i one su potrošile 12,9 miliona ( 76,3 odsto). Jedina opština sa sjevera koja nije koristila taj novac su Plužine. Na spisku korisnika su bile i opštine Danilovgrad, Ulcinj i Cetinje.

Izbacili osnivanje tri regionalne agencije

Iako je trebalo da sastavni dio Zakona o regionalnom razvoju budu usvojeni amandmani Bošnjačke stranke, kojima je definisano osnivanje tri regionalne agencije i vodeće agencije za regionalni razvoj, Vujošević je saopštila da one nijesu predviđene tim zakonom.

“Shodno zakonu počele su aktivnosti za pripremu tri regionalne razvojne strategije. Procedura za osnivanje regionalne razvojne agencije pokreće se u skladu sa raspoloživim budžetskim okvirom koji je sada restriktivan. Zakon se svakako, u budućnosti, može mijenjati”, istakla je Vujošević.

Bonus video: