Pljevlja: Đačić bi ugasio Lokalne puteve

Iz preduzeća Vodovod i Čistoća, koje kontroliše DPS, najavljuju novu sistematizaciju radnih mjesta
1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.07.2015. 20:30h

Opštinska preduzeća u Pljevljima koja od kraja prošle godine posluju kao društva sa ograničenom odgovornošću 2014. završila su sa gubitkom od oko 1,35 miliona eura, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu, kada je gubitak iznosio oko 600.000 eura. Najveći gubitak u prethodnoj godini zabilježilo je Vodovod od 520.000 eura, 200.000 eura više nego godinu ranije.

Značajan gubitak zabilježilo je i preduzeće za održavanje lokalnih puteva 257.000 eura, Čistoća 242.000, Komunalne usluge 128.000 i Agencija za stambeno poslovni fond 90.000 eura.

Po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih javna preduzeća državi duguju preko pet miliona eura. Najviše državi duguje Čistoća. 2,24 miliona eura, Vodovod 1,22 miliona.

Predsjednik opštine Mirko Đačić nedavno je izjavio da sva opštinska predzeća imaju problema, ali da bi on predložio da se preduzeće Lokalni putevi likvidira, kada bi DPS samostalno vršio vlast u Pljevljima. Prema koalicionom sporazmu za direktora tog preduzeća postavljen je kadar SDP-a, Besalet Bošković, koji je nedavno napustio tu partiju i priklonio se grupaciji koji predvodi Ivan Brajović.

Đačić je kazao da je za plate zaposlenih u ovom preduzeću potrebno izdvojiti 420.000 eura godišnje i smatra da bi mnogo bolje bilo da se ta sredstva ulože u angažovanje firmi koje bi radile na lokalnim i nekategorisanim putevima.

Iz preduzeća Vodovod i Čistoća, koje kontroliše DPS, najavljuju novu sistematizaciju radnih mjesta, koja podrazumijeva otpuštanje viška zaposlenih. Direktor tog preduzeća Čedo Gospić ranije je rekao da očekuju podršku osnivača Opštine Pljevlja za isplatu otpremnina radnicima koji budu proglašeni tešnološkim viškom. Za razliku od DPS-a u preduzećima koja su prema koalicionom sporazumu pripala SDP-u ne najavljuju otpuštanje radnika i najavljuju da će se novi direktori potruditi da višak radne snage rasporede na nova radna mjesta. U Vodovodu tvrde da je za isplatu plata zaposlenih godišnje potrebno izdvojiti oko milion eura, a da to preduzeće u tom periodu od vode prihoduje oko 800.000 eura. U Vodovodu je na kraju prošle godine radilo 129 radnika, 38 više nego na kraju 2013.

“Bez otuštanja, Vodovod u dužem roku ne može ući u zonu pozitivnog poslovanja i odgovoriti zahtjevima koji se pred njega stavljaju”, tvrde u Vodovodu.

I u Čistoći tvrde da je udio ličnih primanja zaposlenih u ukupnim rashodima preduzeća iznose 85 odsto. U ovom preduzeću zaposleno je 198 radnika, što je kako tvrde u novom Upravnom odboru mnogo više nego što je potrebno. Posebno je viška među zaposlenima u administraciji.

Najviše zarade imaju zaposleni u Grijanju

I motel “Vodice” koji posluje u sklopu ovog preduzeća prošlu godinu je završio s gubitkom od 100.000 eura.

Od lokalnih javnih preduzeća najveću prosječnu zaradu 408 eura imaju zaposleni u Grijanju dok je prosječna zarada u ostalim preduzećima oko 360 eura.

Radnicima u Vodovodu I Čistoći dolaskom DPS-a i njihovih koalicionih partnera na vlast smanjene su zarade.

Bonus video: