Pljevlja: Nezaposlenost 21 odsto, mladi odlaze

Samo u prošloj godini broj stanovnika je smanjen za oko 400. Stopa nezaposlenosti skoro duplo veća od državnog prosjeka
64 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.06.2015. 19:44h

Iako su Pljevlja industrijski centar Crne Gore stopa nezaposlenosti u ovoj Opštini je jedna od najviših u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje na kraju prošle godine na pljevaljskom Birou rada bilo je 2.435 građana, što čini stopu nezaposlenosti od oko 21 odsto.

Trenutno na evidenciji Biroa rada je oko 2.100 Pljevljaka, a do smanjenja broja nezaposlenih došlo je nakon što je njih oko 330 našlo sezonsko zaposlenje na moru, građevini ili na poslovima prerade drveta.

Na smanjenje broja nezaposlenih, ističe direktor pljevaljskog Biroa rada Sabit Ćirlija došlo je i nakon što je jedan broj nezaposlenih stekao uslove za penziju. I demografska kretanja dodatno su uticala na smanjenje broja nezaposlenih jer se veliki broj građana, naročito mladih, odselio iz ove opštine.

Posebno zabrinjava podatak da među nezaposlenima ima oko 450 visokoškolaca kao i 600 osoba starosti od 50 do 67 godina.

Sadašnja, kao i bivše lokalne vlasti, bez mjera da spriječe iseljavanje i razviju privredu

I predsjednik Opštine Mirko Đačić u više navrata iskazivao je svoju zabrinutost kada je u pitanju zapošljavanje u Pljevljima.

„Sada je situacija mnogo teža nego prije 12-13 godina. Prosjek nezaposlenosti u Pljevljima je oko 22 odsto i daleko je veći od crnogorskog koji je za desetak procenata manji. Tu smo na velkom iskušenju i bojim se da će to biti tema sa kojom ćemo se najteže boriti“, rekao je ranije Đačić.

On je kazao da se bez investicionih ulaganja taj problem ne može riješiti.

Sa druge strane, zaposlenih u Pljevljima je 5.916, a njihova prosječna plata je 505 eura, 25 eura veća od crnogorskog prosjeka. Predsjednik regionalnog odbora za Pljevlja i Žabljak Unije sindikata Čedo Terzić tvrdi da većina radnika u Pljevljima ima duplo manja, a mnogi i neredovna primanja, a da na prosjek plate utiču primanja zaposlenih u Rudniku uglja i Elektroprivredi.

Broj penzionera u Pljevljima odavno je premašio broj zaposlenih.

U ovom gradu mirovinu koristi 6.892 penzionera, odnosno skoro svaki četvrti stanovnik. Prosječna penzija u Pljevljima je 259 eura, dvadeset eura manja od republičkog. Prema podacima Udruženja penzionera 103 penzionera imaju penzije od sto eura, a njih oko stotinu nema riješeno stambeno pitanje.

U gradu sa velikim prirodnim resursima ima i 514 porodica sa 1.452 člana koji primaju socijalnu pomoć, odnosn svaki 20 stanovnik živi od socijale.

Prema posljednjem popisu u Pljevljima živi oko 30.000 stanovnika čija je prosječna starost 39,2 godine, što Pljevlja svrstava u red Opština sa najstarijim stanovništvom u Crnoj Gori.

Svaki četvrti stanovnik Pljevalja je penzioner. Socijalu prima 514 porodica

Samo u prošloj godini broj stanovnika je smanjen za oko 400. Pljevlja su prošle godine imala najveći negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori -198. Prema podacima Monstata u Pljevljima je u 2014. godini rođeno 225 beba, dok je umrlo 423 osobe. Pljevlja su u 2014. ostala i bez 200 stanovnika koji su se odselili u druge sredine.

Sadašnja lokalna administracija kao ni prethodne ne preduzima praktično nikakve mjere kojim bi eventualno pokušala zaustavi iseljavanje ljudi u druge sredine i podsticajnim mjerama utiče na povećanje nataliteta.

Bez konkretnih mjera protiv smanjenja broja stanovnika

Predsjednik Opštine Mirko Đačić, na pitanje “Vijesti” na jednoj od konferencija za novinare, šta Opština preduzima kako bi zaustavila depopulaciju ove sredine, odnosno gubitak stanovnika, ranije odgovorio da neke posebne mjere ne bi imale velike efekte i da je ta pojava prirodna, odnosno da su veliki gradovi magneti za ljude iz provincija.

Jedina mjera koju je opština do sada preduzela je donošenje odluke o isplati jednokratne novčane naknade za novorođenčad, ali ona nije dala očekivane rezultate, s obzirom na to da je iznos koji se isplaćuje za novorođenče za današnje prilike više nego simboličan i iznosi oko 55 eura.

Bonus video: