Pljevlja prodaju poslovne prostore koji se ne koriste

Prodajom bi se, tvrdi Gazdić, dobilo od 800.000 do milion eura, odnosno dovoljno za tri plate u lokalnoj upravi,
209 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.12.2011. 18:35h

U cilju prevazilaženja teške finansijske krize, Skupština Opštine Pljevlja nedavno je usvojila zaključak kojim se predviđa prodaja svih poslovnih prostora koji nijesu u funkciji lokalne uprave i javnih službi, a direktor Agencije za stambeno-poslovni fond opštine Darko Gazdić smatra da prodaja izdatih poslovnih prostora ne bi bila dobar potez.

On zaključke Skupštine opštine tumači da su poslovni prostori koji nijesu u funkciji oni koji nijesu izdati i da garaže ne spadaju u poslovne prostore.

„Gledano iz mog ugla, svega sedam osam atraktivnih lokala u glavnoj ulici bi se moglo prodati, a ostali nisu zanimljivi tržištu. Prodajom bi se dobilo od 800.000 do milion eura. To bi bilo dovoljno za tri plate u lokalnoj upravi, ali da li je to razlog da se ugrozi funkcionisanje Agencije za poslovno-stambeni fond koja je neophodna gradu.

Agencija nema drugi značajan izvor finansiranja osim izdavanje lokala i održavanje objekata uz pomoć kojih je prethodnih godina uspijevala da posluje na ivici rentabilnosti. U Agenciji radi 30 ljudi i njihovo otpuštanje bi podrazumijevalo otpremnine, što je opet trošak za lokalnu upravu“, kaže Gazdić.

Agencija značajna i neophodna

Prema njegovim riječima, u drugom slučaju ako bi Agencija ostala bez prihoda morala bi da pređe na opštinski budžet, što je, kako kaže, mač sa dvije oštrice.

Gazdić kaže da je Agencija značajna i neophodna gradu, jer se bavi hitnim i redovnim intervencijama i održavanjem etažnih objekata u saglasnosti sa vlasnicima.

„Većina zgrada u gradu je stara nekoliko decenija. Fasade, krovovi, vodovodne i instalacije za grijanje su prilično dotrajali, tako da su svakodnevno neophodne intervencije. Ukidanjem Agencije teško bi funkcionisalo održavanje stambenih zgrada“, ističe Gazdić.

Gazdić smatra da bi bolje rješenje bilo detaljnija procjena imovine, koja ne uključuje samo Agenciju, već i sva javna preduzeća i čitavu imovinu opštine.

„Potrebno je da se nakon temeljne obuhvatne procjene vidi šta je u funkciji, a šta nije. Tehnička služba Agencije je poslala mišljenje opštinskoj Direkciji za imovinu, izdvojivši lokale koji nisu u funkciji, a to se odnosilo samo na poslovne prostore koji trenutno nijesu izdati“, rekao je Gazdić.

Ne mogu da se izdaju, a kamoli prodaju

Gazdić smatra da prodajom poslovnog prostora Opština ostaje bez trajnog izvora prihoda, kao i mogućnosti da se eventualno kreditno zadužuje, dajući ih pod hipoteku.

„U užem centru grada imamo dvadesetak poslovnih prostora koji nisu atraktivni i nemaju, po mojoj procjeni, gotovo nikakvu tržišnu vrijednost. Tu spada 16 lokala u Bezistanu iza zgrade stare Robne kuće, a DUP-om je predviđeno da se oni ruše.

Ovi lokali se nalaze u privremenim objektima koji nemaju elementarne uslove za obavljanje poslova, zato se izdaju po minimalnim cijenama.

Tu je i „krug“ od deset kvadrata kraj Breznice koji takođe nijesu privlačni kupcima, što se vidi i po tome da njih osam nije izdato“, rekao je direktor Agencije.

Prema njegovim riječima, postoji i nekoliko poslovnih prostora smještenih u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada u Moćevcu i Gagovića imanju, na periferiji grada koji nijesu u funkciji.

Bonus video: