Pljevlja: Za tonu briketa 177, pelet po 162 eura

Službenik za javne nabavke opštine Pljevlja Blažo Šubarić, kazao je da će po isteku roka za žalbe biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem
405 pregleda 1 komentar(a)
brikete, Ševari, Foto: Goran Malidžan
brikete, Ševari, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.12.2016. 20:14h

Tri kompanije prijavile su se na tender koji je Opština Pljevlja raspisala za nabavku peleta i briketa , koji će se građanima isporučivati po subvencioniranim cijenama.

Firme Kovan iz Gračanice, Pelengić trejd iz Bijelog Polja, ponudili su samo pelet, a jedino je firma Lovćen trejd iz Foče dostavila ponudu za briket.

Cijena briketa je 177 eura po toni, a Lovćen trejd je ukupno ponudio 1.099 tona.

Pelengić trejd je dostavila najpovoljniju cijenu za pelet - 162 evra po toni, dok je Kovan mi ponudio 1.020 tona po cijeni od 190 eura. Lovćen trejd je najskuplji i njegova cijena je 201 euro po toni.

Isporuka svih ponuđača bila bi sukcesivna.

Službenik za javne nabavke opštine Pljevlja Blažo Šubarić, kazao je da će po isteku roka za žalbe biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem.

Nije saopšteno kada će građanima biti isporučene prve količine tog energenta, čijom bi upotrebom umjesto uglja trebalo da se smanji zagađenje vazduha u Pljevljima.

Opština Pljevlja 10. novembra raspisala je tender za nabavku peleta i briketa u vrijednosti od 390.000 eura, iako je ranije predsjednik Opštine Mirko Đačić izjavljivao da ove godine neće biti nabavke ovih energenata.

Đačić je tada tvrdio da će novac koji je za te namjene opredijelila Vlada, biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane, jer je svrsishodnije.

U cilju rješavanja ekoloških problema u Pljevljima, Vlada je prošle godine za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

Građanima je isporučeno oko 570 tona peleta i preko hiljadu tona briketa .

Pelet su građani mogli kupiti po subvencioniranim cijenama od 98,53 eura za tonu , a briket za 67,38 eura.

Opština je sa 60 odsto subvencionirala nabavku briketa , a sa 50 odsto peleta.

Iz Opštine Pljevlja saopštili su da su zadovoljni prošlogodišnjom akcijom i rekli da je doprinijela smanjenju aerozagađenja.

To ne potkrepljuju zvanični podaci Agencije za za štitu životne sredine o kvalitetu vazduha.

Mjernu stanicu izmjestili iz centra grada, ali ona više ne očitava vrijednosti PM10 čestica

Agencija za zaštitu životne sredine prije dva dana izmjestila je mjernu stanicu iz Skerlićeve ulice iz centra grada na novu lokaciju u naselje Gagovića imanje.

Iz Agencije je ranije saopšteno da je to urađeno zbog toga što je mjerna stanica bila izložena direktnom uticaju gradske kotlarnice, koja se nalazila na svega nekoliko stotina metara od nje.

Iz Agencije nijesu obavijestile građane zbog čega nova stanica ne očitava vrijednosti PM10 čestica, već su građanima na sajtu dostupni samo podaci o vrijednostima sumpor-dioksida.

Bonus video: