Pobjeda za devet mjeseci prošle godine u minusu 1,67 miliona eura

Kapital kompanije je negativan i ona vrijedi minus sedam miliona eura, a revizor je prošle godine upozorio da to dovodi u neizvjesnost nastavak poslovanja
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.01.2014. 07:58h

Državno izdavačko preduzeće Pobjeda tokom devet mjeseci prošle godine izgubilo je 1,67 miliona eura.

To pokazuje izvještaj o poslovanju koji je sa zakašnjenjem objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Akumulirani gubici preduzeća iz prethodnih godina, koje nakon propale privatizacije opstaje zahvaljujući odlukama Vlade da mu pomaže država odnosno poreski obveznici, za godinu su povećani sa 23,37 miliona na 25,72 miliona eura.

U odnosu na uporedni period godinu ranije, kada je zabilježila minus od 1,8 miliona eura, gubitak Pobjede tokom devet mjeseci 2013. je smanjen za oko 7,2 odsto.

Poslovni prihodi preduzeća u ovom periodu iznosili su 1,78 miliona i bili su manji za oko 9,6 odsto u odnosu na uporedni pretprošlogodišnji period. Prihodi od prodaje smanjeni su sa 1,86 miliona na 1,73 miliona eura.

Kapital kompanije je negativan i ona vrijedi minus sedam miliona eura. To pokazuje izvještaj o poslovanju Pobjede koji je sa zakašnjenjem objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti

U strukturi troškova i dalje dominantno mjesto zauzimaju troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi koji su tokom devet mjeseci prošle godine iznosili 2,5 miliona i bili su čak 29,6 odsto veći u odnosu na uporedni period 2012. godine.

Dugoročne obaveze Pobjede tokom tri kvartala prošle godine u odnosu na uporedni period 2012. smanjene su sa 5,36 miliona na 4,41 milion eura.

Povećane su kratkoročne obaveze sa 6,83 miliona na 8,14 miliona eura što dodatno ukazuje na loše finansijske prilike u kojima se kompanija nalazi.

Kapital kompanije je negativan i ona vrijedi minus sedam miliona eura, a revizor je prošle godine upozorio da to dovodi u neizvjesnost nastavak poslovanja te državne kompanije. U isto vrijeme prošle godine kapital kompanije vrijedio je minus pet miliona.

Pobjeda je pretprošlu godinu završila gubitkom od 2,47 miliona eura, što je bio značajno gori rezultat u odnosu na 2011. kada je bila u minusu 1,8 miliona. Kompanija je u međuvremenu ostala bez svoje zgrade, koju je preuzela Vlada zbog dugova budžetu, pa je sada imovina kompanije 858 miliona, dok je u istom periodu prošle godine bila 5,2 miliona.

Bonus video: