Počela kampanja Budi odgovoran

Glavna poruka kampanje "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", je da građani budu odgovorni i učestvuju u preusmjeravanju novca iz sive zone u društveno odgovorne svrhe
12 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 19:51h

Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori pokrenuli su danas kampanju Budi odgovoran, čiji je cilj jačanje svijesti javnosti i veće uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije.

Glavna poruka kampanje "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", je da građani budu odgovorni i učestvuju u preusmjeravanju novca iz sive zone u društveno odgovorne svrhe.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je da projekat počiva na sinergiji znanja, resursa i aktivizma tri strane – akademske zajednice, međunarodnog partnera i Vlade.

"Cilj projekta je da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom", rekao je Žugić na konferenciji za novinare povodom početka kampanje.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Prema njegovim riječima, aktivnim učešćem građana u projektu, državne institucije će dobiti stotine novih "nspektora", odgovornih pojedinaca, spremnih da ukažu nadležnima kada dobiju nefiskalni račun, uoče rad na crno ili budu suočeni sa kršenjem prava koje imaju kao potrošači.

"Odluka Vlade je da polovinu iznosa svake kazne izrečene po prijavi putem aplikacije Budi odgovoran, kao i pozivanjem kol centara nadležnih uprava, u toku trajanja kampanje, usmjerimo u društveno korisne svrhe", naveo je Žugić.

Od kada je Vlada usvojila projekat u julu, Poreska uprava (PU) i Uprava za inspekcijske poslove sproveli su kontrole po tim prijavama, izričući kazne od 60,57 hiljada eura, od čega će polovina biti usmjerena u društveno odgovorne svrhe.

Stefan Vujović u ime Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta (ETF), koji je tehnička podrška projektu, predstavio je servis Budi odgovoran, čiji je cilj da upotrebom savremenih tehnologija građanima omogući da ukažu na razne nepravilnosti u društvu.

"Građani imaju tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i Kol centara PU na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555", precizirao je Vujović.

Njegov kolega, Nikola Bulatović objasnio je da prijava treba da sadrži lokaciju, vrijeme, kratak opis i fotografiju.

"Prijava se proslijeđuje jednoj od uprava, a sama prijava nije osnov za kaznu već predstavlja povod za inspektora da izađe na teren i utvrdi nepravilnost. Nakon što je ustanovi, dolazi do izricanja novčane kazne i to će biti prikazano na sajtu i mobilnoj aplikaciji", kazao je Bulatović.

Stalni koordinator UN i predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski kazao je da ukoliko svi kao pojedinci ne reaguju na one koji varaju, izbjegavaju zakon i biraju sive puteve, negativne posljedice svi trpe.

"Podsjetiću da neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno, kao i kršenje potrošačkih prava, predstavlja najčešće pojavne oblike sive ekonomije koja negativno utiče ne samo na državne prihode već i direktno dovodi do pada životnog standarda građana", rekao je Vrbenski.

On je naveo da su u UNPD-ju ponosni što je aplikacija Budi odgovoran, koja je proistekla iz njihovog projekta Otvorene ideje za Crnu Goru, dobila novi zamah – resursi civilnog društva su važan segment u borbi protiv sive ekonomije.

"Pozivam crnogorsku javnost da se uključi u projekat, pokažite ličnu odgovornost, prijavite nepravilnosti i doprinesite izgradnji naprednog i razvijenog društva", dodao je Vrbenski.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Zoran Veljović kazao je da je ETF pokazao da može da odgovori zahtjevu i napravi konkretan proizvod koji se plasirao među sedam najboljih u svojoj kategoriji, za prestižnu nagradu Pozitivni primjeri otvorenih vlada koja je nedavno dodijeljena u Londonu na konferenciji Partnerstva otvorenih vlada.

"Svaki obrazovni sistem je dobar ako mu pristupite odgovorno, onda možete napraviti rezultata zapažen u svijetu, a posebno vrijedan za državu", ocijenio je Veljović.

Kampanju je moguće pratiti i u njoj aktivno učestvovati putem društvenih mreža Facebook i Twitter.

Galerija

Bonus video: