Počinje isplata depozita iz Atlas banke

Fond za zaštitu depozita obezbjedio je 89,5 miliona eura za isplatu garantovanih depozita koji iznose do 50.000 eura. Garantovane depozite ima 85,9 hiljada građana i 4,1 hiljadu pravnih lica
2526 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Atlas banka, Foto: Savo Prelević

Isplata garantovanih depozita iz Atlas banke u stečaju počeće sjutra od 10 časova u filijalama Crnogorske komercijalne banke, Hipotekarne, NLB i Sosiete General banke.

Fond za zaštitu depozita obezbjedio je 89,5 miliona eura za isplatu garantovanih depozita koji iznose do 50.000 eura.

Garantovane depozite ima 85,9 hiljada građana i 4,1 hiljadu pravnih lica.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković da je zakonski rok za podizanje depozita 10 godine, od čega se u prve tri godine mogu podići preko izabranih komercijalnih banaka a kasnije direktno kod Fonda.

On je naveo da očekuje da će Fond svoja potraživanja za isplatu depozita od 89 miliona eura, naplatiti u potpunosti iz stečajne imovine Atlas banke, odnosno nakon prodaje njene imovine i naplate potraživanja.

Na pitanje koliko ima deponenata koji su u Atlas banci imali veće iznose od 50 hiljada eura, i da li se i u kojoj mjeri može očekivati da će oni dobiti dio novca, Marković je kazao da tih deponenata ima 3,2 hiljade.

"Procjenjena imovina i potraživanja banke su veća od iznosa garantovanih depozita. Nezaštićeni depoziti se mogu naplati od preostalog novca, u zavisnosti od toga da li će se imovina moći prodati po procjenjenoj vrijednosti", kazao je Marković.

On je naveo da su do sada u slučaju Invest banke Montenegro, koja je otišla u stečaj početkom januara, isplatili 74 odsto od ukupno 22 miliona garantovanih depozita, a da su kroz stečaj već naplatili deset miliona.

Pravo na isplatu zagarantovanih depozita iz Atlas banke prema Zakonu o zaštiti depozita nema 413 klijenata ove banke koji su tako izgubili 5,3 miliona eura.

Bez svog novca ostaje sedam pravnih lica koja se bave osiguranjem, 253 državne i opštinske institucije, tri fonda za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje, 20 akcionara pravnih lica koji su imeli preko pet odsto akcija u Atlas banci, kao 71 osoba koja je bila u upravi banke, odgovorno lice, rukovodilac ili akcionar preko pet odsto.

Pravo na isplatu nema ni 59 vlasnika hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata koje je izdala ili za čiju isplatu je garantovala Atlas banka.

Bonus video: