Počinje obnova hotela "Berane"

Svetislav Lutovac potvrdio da uskoro počnje rekonstrukcija hotela koju finansira beogradski investitor
443 pregleda 4 komentar(a)
hotel Berane
hotel Berane
Ažurirano: 02.04.2015. 19:35h

Preduzeće „SVVVP group“, na koje se od 2008. godine vodi hotel “Berane”, promijenilo je vlasničku strukturu, a novi kupci su već započeli raščićavanje zgrade i pripreme za njenu potpunu rekonstrukciju.

To je “Vijestima” potvrdio direktor firme „SVVVP group“ Svetislav Lutovac, koji je kazao da će rekonstrukcija početi brzo i da će se odvijati u nekoliko faza.

„Mislim da ima velikih izgleda da već na ljeto pijemo kafu na terasi hotela. Rekonstrukcija će početi od terase i restorana“, kazao je Lutovac.

Ne otkrivajući ko su novi većinski vlasnici hotela, Lutovac je rekao da se radi o ozbiljnim kupcima, biznismenima iz Beograda koji imaju najbolje namjere da ožive propali hotel.

Prema njegovim riječima pripremljen je projekat potpune rekonstrukcije nekada elitnog ugostiteljskog i turističkog objekta na sjeveru države, a investicija će se kretati od četiri do pet miliona eura.

Hotel “Berane” je do 2003. godine bio najznačajniji objekat hotelsko-turističkog preduzeća u ovom gradu. Te godine je kompaniju privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH. Za društvo okupljeno oko Euroturista, problemi su počeli već krajem 2004. Ponestajalo je obrtnih sredstava, sve manje se radilo, a plate zaposlenima nijesu isplaćivane. Tinjalo je nezadovoljstvo. Šlag na tortu bio je nevraćeni kredit Atlasmont banci zbog kojeg ova banka HTP-u oduzima hotel “Berane”.

Ovaj hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, puta tri sprata, sa 17 hiljada metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 500 hiljada eura, a prodala tek iz trećeg puta za svega 200 hiljada.

Prodaju je u ime banke potpisao direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća Monte invest, čiji je vlasnik Slovenac Matjaž Trtnik, izvjesna Snežana Perović. Prodaja je obavljena u Podgorici. Kupci se nikada nijesu pojavili u Beranama, ali je Slovenac ovlastio Monte nekretnine Berane da preuzme ključeve.

Prodaju je u ime banke potpisao direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća Monte invest, čiji je vlasnik Slovenac Matjaž Trtnik

Na veb sajtu www.monte-invest.com moglo se saznati da je ovo društvo za razvoj i investicije registrovano u Podgorici, na adresi Steva Boljevića 29, za djelatnost konsalting i menadžment poslovi, sa matičnim i PIB brojem 02445425.

Na istom sajtu, može se zaključiti, kao kćerke ovog društva, ili samostalna preduzeća, osnovani su još Monte nekretnine doo Berane, Afrika invest doo Berane, Monte holidays Igalo i Aqua club doo Berane.

Na sajtovima se ne pominju imana, a za informacije su dati jedan mobilni telefon crngorske mreže, i jedan telefonski broj sa pozivnim znakom za Sloveniju. Za Monte nekretnine se, takođe, navodi, da je riječ o agenciji u slovenačko-crngorskom privatnom vlasništvu „sa velikim međunarodnim ambicijama“.

Novi vlasnici nijesu hotel “Berane” stavili u funkciju. I dalje je ostao da sablasno, u mraku, stoji nad rijekom, samo što je u međuvremenu nestao sav inventar, uključujući i veliki broj umjetničkih djela.

Među tim umjetničkim slikama je bio je i triptih slikara Uroša Toškovića koji je mnogo ranije kupljen za 40 hiljada maraka, da bi kasnije bio procijenjen na nekoliko stotina hiljada eura. Bilo je i nekoliko slika beogradskog umjetnikaZorana Radovića, veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

Kamioni su tovareni noću, pod velom mraka, i odlazili su u nepoznatom pravcu. “Vijesti” su ranije pisale da je u to vrijema nestala i čuvena bakarna skulptura Kupačica, rad akademskog vajara Dragana Mitrovića, čiji se drugi odlivak, ili kopija, nalazi na budvanskoj plaži Ričardova glava. Veliki salon hotela ostao je da krasi samo oklop starog i skupocjenog klavira “petrof”, iz kojeg je ukraden mehanizam.

Hotel “Berane” je, tako, desetak godina išao iz ruke u ruku, odnosno od firme do firme, za koje se vjerovalo da se u stavri iz njih kriju isti ljudi. Potpuno je opljačkan. Predstavljao je ruglo grada, a u tri navrata dešavali su se i požari koji su najvjerovatnije bili podmetani.

Posljednji legalni kupac je preduzeće Berane „SVVVP Group“, sa adresom Jasikovačka bb. Hotel je tada, prema podacima u koje su “Vijesti” imale uvid, zvanično prodat po cijeni od 232 hiljade eura.

Trojica Rusa izašla iz „SVVVP group“ i prodali svoj dio

Ono što se nezvanično može saznati je da je unutar ove firme postojalo pet vlasnika, od kojih su tri bili Rusi, dok su dvojica crnogorski državljani. Sada su Rusi prodali tri dijela firme „SVVVP group“. Ta firma se i dalje vodi na Svetislava Lutovca kao izvršnog direktora. On tvrdi da je nekoliko godina čekao da nađe dobrog kupca za hotel koji je sve do problematične privatizacije hotelsko-turističkog preduzeća u ovom gradu bio solventan i turistički ponos Berana.

„Bilo je prilike i ranije da se ova zgrada proda, ali sam čekao nekoga ko je ozbiljan i ko neće dovesti u pitanje rekonstrukciju. Pomogla nam je i nova lokalna uprava koja nam je dala podršku da hotelu “Berane” vratimo stari sjaj. Vjerujte da novi vlasnici imaju namjeru da mu vrate više od tog nekadašnjeg sjaja. Imaćemo priliku da se brzo u to uvjerimo“, rekao je Lutovac

Bonus video: