Podjela EPCG mora biti stopirana

Popović upozorava da bi dodjelom hidropotencijala A2A bilo prepušteno i formiranje cijena struje i da bi regulator za njihovo određivanje izgubio ulogu
62 pregleda 5 komentar(a)
Milenko Popović, Foto: Zoran Đurić
Milenko Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.05.2012. 21:28h

Ako se realizuje predlog italijanske kompanije A2A da se podijeli Elektroprivreda, desila bi se prava katastrofa ne samo za taj sistem, već za cijelu crnogorsku ekonomiju, ocijenio je ekonomski analitičar, prof. dr Milenko Popović.

„Bojim se da će Vlada, pritisnuta finansijskim i socijalnim nevoljama u kojima je trenutno država, prije svega zbog Kombinata aluminijuma, pristati na podjelu EPCG. To bi bila katastrofa, prije svega što bi prepuštanjem hidropotencijala stranom partneru bio prepušten i prirodni monopol“, rekao je „Vijestima“ Popović.

A2A i Vlada su se, prema pisanju italijanske štampe, dogovorile da podijele EPCG tako da državi pripadne Termoelektrana (TE) Pljevlja i dug Kombinata aluminijuma za struju, dok bi hidroelektrane zadržala italijanska strana. Iz Vlade su u informaciji za Skupštinu o realizaciji zaključaka za KAP priznali da je jedna od opcija izdvajanje TE iz EPCG, navodeći da bi država zadržala većinsko vlasništvo. To manje znači kada bi se rasparčala imovina strateški važne energetska kompanija.

„Ukoliko dopustimo da hidropotencijalom Crne Gore upravlja italijanski partner, imaćemo vrlo nepovoljnu situaciju"

Skupština bi nakon rasprave o rebalansu budžeta, trebalo da počne raspravu i o ostvarivanju zaključaka parlamenta povodom rješavanja problema u KAP-u. U tom kotekstu, sagledavaju se i potezi za EPCG.

Regulator bi izgubio ulogu

Popović upozorava da bi prepuštanje hidropotencijala stranoj kompaniji bilo prepušteno i formiranje cijena električne energije, te da bi i regulator tog tržišta izgubio svoju ulogu.

On upozorava da se u hidroenergetskom sektoru nalazi ogroman dio prihoda ostvarenog kroz rentu, koji bi se u slučaju prepuštanja A2A odlio iz Crne Gore

„Ukoliko dopustimo da hidropotencijalom Crne Gore upravlja italijanski partner, imaćemo vrlo nepovoljnu situaciju u kojoj će oni imati dominantno vlasništvo nad tim resursom i ostvariće ono što nazivamo monopolskim položajem na tržištu i monopolskim cijenama i tu nikakva regulatorna agencija neće biti od pomoći. To pokazuju iskustva nekih drugih zemalja koje su na sličan način privatizovale svoja elektroprivredna preduzeća“, rekao je Popović.

On upozorava da se u hidroenergetskom sektoru nalazi ogroman dio prihoda ostvarenog kroz rentu, koji bi se u slučaju prepuštanja A2A odlio iz Crne Gore.

„I to bi bilo donekle u redu, da je partner prilikom kupovine EPCG platio za to. Međutim, nije. Prilikom kupovine akcija, A2A je akcije EPCG kupio po onoj cijeni koja se zove reprodukciona, u kojoj nije sadržana prirodna komponenta. Prihvati li se italijanski predlog, imaćemo ogroman odliv vrijednosti iz Crne Gore koji nije adekvatno plaćen“, dodao je Popović.

Da li je KAP dugoročno održiv?

On je rekao da se plaši i ishitrene odluke Vlade u slučaju rješenja problema u KAP-u.

Popović opominje da je strateški trebalo od početka EPCG držati u dominantnom državnom vlasništvu i da se u ovoj novoj situaciji treba toga držati

"Jasno je da odluka o tome mora biti donijeta što prije, jer je takav problem, ali se ona ne smije formirati prije donošenja ozbiljne ekspertske studije koje treba da pokažu, prvo, da li je KAP dugoročno održiv, da li bi se mogli pokriti eventualni gubici tog kompleksa.

Ja pripadam onoj grupi koja smatra da je to moguće, ali da se prije toga precizno utvrdi kako. Ako bi se utvrdilo da je opstanak KAP-a isplativ, onda bi za KAP trebalo sagraditi energetski objekat“, smatra Popović.

Popović opominje da je strateški trebalo od početka EPCG držati u dominantnom državnom vlasništvu i da se u ovoj novoj situaciji treba toga držati. I KAP, dodaje on, u slučaju ustanovljenja dugoročne održivosti, treba da bude državni.

On ističe da je dokapitalizacija i djelimična privatizacija EPCG 2009. godine, kada je italijanski A2A postao suvlasnik i dobio upravljanje EPCG, bila pogrešna i rezultat ekonomske i finansijske krize.

„Takvu odluku Vlada nije donijela na osnovu nastojanja da se nađe dugoročno rješenje za EPCG, već da se obavi menadžment krize”, kazao je Popović.

PzP traži raskid sa Italijanima i Rusima

Pokret za promjene će danas Skupštini dostaviti predlog zaključaka kojim se traži da Vlada prekine aktivnosti u vezi sa podjelom EPCG na dva preduzeća i da pokrene postupak raskida ugovora sa italijanskom A2A zbog neizvršenja obaveza.

Oni traže da parlament obaveže Vladu da najkasnije do kraja mjeseca preuzme KAP i nikšićke Rudnike boksita

„Skupština bi, ukoliko usvoji predložene zaključke, trebalo da zaduži Vladu da pokrene proceduru i intenzivira gradnju hidroelektrana Komarnica i Kruševo i drugog bloka TE Pljevlja, koje bi bile u vlasništvu države”, predlaže PzP.

Oni traže da parlament obaveže Vladu da najkasnije do kraja mjeseca preuzme KAP i nikšićke Rudnike boksita i da angažuje kvalitetan menandžment za njihovo „racionalno funkcionisanje”.

Predlažu da Skupština zaključi i da Vlada nije ostvarila „zahtijevani djelokrug i dinamiku realizacije” ranijih zaključaka, prema kojima je bila dužna da raskine ugovor sa ruskim CEAC-om, partnerom države u KAP-u i Boksitima.

Predlažu i formiranje revizione komisije za izradu izvještaja o bilansu stanja i validnosti deklarisanih dugova KAP-a. Bio bi poslat i zahtjev da vrhovni državni tužilac intenzivira ispitivanje poslovanja KAP-a i Rudnika i da podigne krivične prijave protiv onih „za koje postoje osnovane sumnje da su izvršili krivična djela tokom privatizacije, revizije, poslovanja, sklapanja ugovora i poravnanja i preuzimanja garancija”.

NEĆE cijepanje EPCG i ostanak CEAC-a

Socijaldemokratska partija tražiće da Vlada u najkraćem roku primijeni zaključke Skupštine, jer se iz izvještaja vidi da oni nijesu ispunjeni, saopštio je „Vijestima” poslanik SDP-a Damir Šehović.

"Period od tri mjeseca je bio sasvim dovoljan da se raskine ugovor sa ruskim partnerom"

„Ključni nedostaci u informaciji koju je Vlada dostavila vezani su za činjenicu da je ona umjesto rješenja ponudila nove alternative, već kasni realizacija najbitnijijih zaključka, stiče se utisak da do kraja nije jasno da li se umjesto raskida saradnje preferira i dalje neki oblik saradnje sa CEAC-om i u konačnom da se problem KAP-a pokušava rješavati cijepanjem EPCG-a, što je potpuno neprihvatljivo”, naveo je Šehović.

SDP, prema njegovim riječima, smatra da je umjesto novih alternativa Vlada morala ponuditi konkretna rješenja. „Vlada je morala konkretnije, hrabrije i odlučnije da uđe u proces raskida saradnje sa CEAC-om.

Period od tri mjeseca je bio sasvim dovoljan da se raskine ugovor sa ruskim partnerom te da u konačnom otpočne realizacija studije održivosti aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori”, dodao je Šehović.

Dug od 16,5 miliona

On upozorava da svaki dodatni mjesec odgađanja raskida saradnje sa CEAC-om znači novih 5,5 miliona eura troška samo za struju, koji se ne plaća.

„Sve više liči na nastavak, a ne raskid saradnje, što je u suprotnosti sa skupštinskim zaključcima"

„Samo za ova tri mjeseca je napravljen dug od čitavih 16,5 miliona eura, što je previsoka cijena odlaganja, bez obzira da li će to u konačnom platiti EPCG ili država”, kazao je Šehović.

Za SDP je, naglašava on, posebno problematično što se preferira opcija da ostane dio menadžerskih struktura iz CEAC-a i njihovo pravo da odlučuju o svim krupnijim koracima koji će se u KAP-u preduzimati.

„Sve više liči na nastavak, a ne raskid saradnje, što je u suprotnosti sa skupštinskim zaključcima. Ne možemo podržati ostajanje CEAC-a „u igri“ u bilo kojem obliku, jer bi to značilo novo finansijsko iscrpljivanje Crne Gore, koje bi i definitivno potrošilo budućnost novim generacijama”, zaključuje Šehović.

I SDP će vjerovatno dostaviti svoje zaključke parlamentu.

Bonus video: