Podrška regulaciji finansijskih usluga u Crnoj Gori

Ministarstvo finansija Crne Gore i Konzorcijum institucija iz Evropske unije (Federalno Ministarstvo finansija Savezne Republike Njemačke, Hrvatska narodna banka, Centralna banka Holandije), potpomognuto sredstvima Evropske unije (IPA), potpisali su Twinning ugovor vrijedan 1,41 milion eura za podršku u regulaciji finansijskih usluga u Crnoj Gori.
102 pregleda 0 komentar(a)
tvining projekat
tvining projekat
Ažurirano: 28.06.2018. 09:00h

Projekat će pomoći u izradi regulative koja je usklađena sa evropskim propisima u dijelu bankarstva, osiguranja i tržišta kapitala.

Korisnici i partneri sa crnogorske strane su Centralna banka Crne Gore, Komisija za tržište kapitala i Agencija za nadzor osiguranja.

U razdoblju od 24 mjeseca eksperti iz Bundesbank-e, BaFin-a, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e) i Centralne banke Holandije će, kroz znanja o aktuelnim i novim propisima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji, pomoći institucijama u Crnoj Gori da prate te promjene i implementiraju ih u svoje zakonodavstvo u dijelu na koji se odnosi Twinning ugovor, kao i da svojim iskustvom u primjeni tih izmijenjenih propisa pomažu na putu koji je Crna Gora izabrala za pristupanje EU.

Kontinuiranim usklađivanjem propisa jasno se potvrđuje svim poslovnim ljudima i institucijama iz EU da se u Crnoj Gori sigurno i transparentno posluje, otvara se mogućnost za proširenje ponude proizvoda na ovom tržištu, te da se potencijano smanje premija rizika i cijena sredstava.

Članice Konzorcijuma, sa svojim timom stoje na raspolaganju svim korisnicima za uspješnu implementaciju projekta.

Bonus video: