Pogledajte kolike su plate direktora javnih preduzeća u Budvi

Prvi čovjek Budve i šef izvršne vlasti mjesečno na tim funkcijama zarađuju oko 1.000 eura, par stotina manje od nekih čelnika javnih firmi
827 pregleda 19 komentar(a)
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2016. 16:01h

Direktori pojedinih budvanskih preduzeća primaju veću platu, ne samo od predsjednika Opštine Srđe Popovića, već i od premijera Mila Đukanovića. Prvi čovjek Budve i šef izvršne vlasti mjesečno na tim funkcijama zarađuju oko 1.000 eura, ali ih čelnici javnih preduzeća u metropoli turizma “šiju” za par stotina...

Na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, iz Sekretarijata za privredu i finanisije dostavili su spisak zarada gotovo svih direktora u gradu, naglašavajući da ni njima, uprkos uregenciji, ti podaci nisu dostavljeni iz budvanskog Vodovoda i Akademije znanja.

Više puta, međutim, javno je govoreno da su godinama unazad najveće zarade u Budvi upravo isplaćivane u gradskom Vodovodu i da je direktorska plata dostizala i do 2.000 eura. Opština Budva prije par godina, smanjila je plate zaposlenima i rukovodiocima javnih preduzeća, nakon upozorenja Ministarstva finansija u jeku finansijske krize.

Prema najavama, taj posao još nije okončan jer je nedavno, prilikom glasanja za budžet, iz opštinske vlasti poručeno da niko ne može i neće imati veću platu od predsjednika Opštine. Popović mjesečno zarađuje oko 1.000 eura.

Direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin za isti period inkasira 1.582,80 eura.

Direktor Radio televizije Budva Dragan Klarić mjesečno prima 1.350 eura, ne računajući dodatak za radni staž. Tu sumu odredio je Savjet te medijske kuće ugovorom, u kome piše da je plata zaposlenom u "normalnim uslovima i sa prosječenim radnim rezultatima 1.350 eura". Oni su najavili da će biti izvršena korekcija zarada, odnosno da će smanjiti platu rukovodiocu.

Direktorka opštinskog preduzeća Mediteran reklame Ljubica Strugar prihoduje 1.345,43 eura. Kako su pojasnili iz tog preduzeća, njena osnovna zarada iznosi 1.022,40 eura, dok za minuli rad dobija još 322,06 eura. Ta kompanija godinama posluje pozitivno i van je opštinskog budžeta.

Direktor Pogrebnih usluga Božidar Milović prima osnovnih 1.300 eura, uprkos ne baš sjajnoj poslovnoj situaciji tog preduzeća. Njemu je visina zarade određena odlukom Upravnog odbora. Njegov kolega u opštinskom preduzeću Parking servis Dragan Liješević, mjesečno zarađuje 1.000 eura i to bez minulog staža. I ta firma godinama posluje sa lošijim rezultatima.

Niže plate od Popovića, primaju uglavnom direktori koji se nalaze na čelu ustanova kulture i sporta. Tako je plata direktora Mediteranskog sportskog centra Ivana Ivanovića “samo” 980 eura, dok izvršni direktor Javne ustanove Grad teatar Blažo Radoman mjesečno zarađuje 942,20 eura.

Zarada direktora Sportsko rekreativnog centra Budva Lazara Kuljače, sa minulim stažom iznosi 917,40 eura, a direktorke Javne ustanove Muzeji i galerije Budva Biljana Brajović 870 eura. Direktor JU Narodna biblioteka Budve Srđan Duletić mjesečno inkasira 811,55 eura, i to je jedna od najnižih direktorskih plata u toj opštini.

Bonus video: