Pokloni za diplomate: Malo kineski, malo crnogorski vez

Pokloni koji se diplomatama dijele kao znamenje Crne Gore različitog su kvaliteta i cijene
373 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2013. 21:19h

U Crnoj Gori su danas tradicija i kulturno nasljeđe izgleda dobili svoju komercijalnu cijenu. Protokolarni pokloni koje državni činovnici, u rezidencijalnim objektima, dijele na poklon stranim diplomatama različitog su kvaliteta, zavisno od vrijednosti tih proizvoda u domaćoj radinosti, koja na tržištu, posljednjih godinu dana, varira kao nikada do sada.

Pojedini prozvođači djelova narodne nošnje tvrde da se kulturno nasleđe danas „falsifikuje“ jeftinim kopijama i prodaje državnim institucijama i dalje po visokim i unaprijed dogovorenim cijenama.

Ovo pitanje vrlo brzo će dobiti još više na značaju jer se već početkom narednog mjeseca očekuje okončanje novog tendera za nabavku protokolarnih poklona, za potrebe države, tokom 2013. godine.

Prošle godine Uprava za imovinu raspisala je tender za nabavku godišnjih potreba protokolarnih poklona. Tenderom su predviđene četiri partije – djelovi nošnje i suveniri sa crnogorskim motivom, monografije i pića.

“S obzirom na to da su proizvodi u dvije partije, djelovi nošnje i suveniri, bili pomiješani našlo se rješenje da se proizvođači udruže i tako učestvuju na tenderu. Narodni muzej Cetinje – grnčarija, Maxim – kravate, Domaća radinost “Rakočević” i “Petex” su nastupili zajedno, a dogovoreno je da ih na tenderu zastupa firma “Petex”, jer se tačno zna čiji su koji proizvodi i na taj način će se i najjednostavnije komunicirati sa Upravom za imovinu prilikom isporuka”, priča za “Vijesti” Mirko Rakočević, predstavnik firme RV Rakočević, koja se porodično bavi ovim poslom već nekoliko decenija.

Prema njegovim riječima, Uprava je štampala i katalog u kome su fotografije i opisi artikala koji će se potom isporučivati.

“Naša firma je u katalogu zastupljena sa šest artikala, što potvrđuju i fotografije naših proizvoda. Vrijednost narudžbi naših proizvoda tenderom je predviđena u iznosu oko 30.000 eura. Međutim, tokom cijele godine od nas su potraživane samo tri isporuke ukupne vrijednosti oko 3.000 eura. Pokušali smo, krajem godine, da saznamo o čemu se radi i zašto se po tenderu ne vrši realizacija i došli do nevjerovatnog otkrića. Umjesto visokokvalitetnih proizvoda ručno rađenih djelova nošnje, Upravi za imovinu su servirane jeftine kopije koje je ko zna ko i kako izrađivao”, tvrdi Rakočević.

On dodaje, da je “zbunjen blamažom kojom su izloženi funkcioneri kada na najvišem nivou dodijele protokolarni poklon, koji potom služi za podsmijeh i završi vjerovatno u korpi za smeće”

On navodi da su došli “u posjed šala rađenog na najjeftinijem materijalu, i trakama prišivanim mašinama, vrijednosti koja ne prelazi par eura, dok je tenderom predviđen originalni šal koji mora biti izrađen na skadarskom ćenaru sa ručno vezenom upredenom srmom i na takav način predstavlja autentičan detalj crnogorske nošnje i vrijednosti”.

“Cijena ovog šala koji je prošao na tenderu, i čija je fotografija štampana u katalogu, je 100 eura. Dakle, pored toga što je napravljena zloupotreba u realizaciji tendera, jer su umjesto dogovorenih originalnih proizvoda proturane jeftine kopije, vjerujem da su te kopije fakturisane po cijeni od 100 eura, više od dvadeset puta skuplje od njihove realne vrijednosti”, istakao je Rakočević.

Pored svega, on dodaje, da je “zbunjen blamažom kojom su izloženi funkcioneri kada na najvišem nivou dodijele protokolarni poklon, koji potom služi za podsmijeh i završi vjerovatno u korpi za smeće”.

“Ne poznajem osobu koja bi sebi dozvolila da se ogrne šalom koji je tokom prošle godine poklanjan od najviših zvaničnika Crne Gore. Naravno, pretpostavljam da je isti slučaj i sa ostalim djelovima nošnje koji su se našli u katalogu Uprave za imovinu. Dakle, nismo mi samo oštećena strana, već i Uprava koja je nasjela na tuđe jeftine trikove, ako naravno nemaju pojma o ovoj prevari. No, time će se baviti tužilaštvo jer ćemo koliko je danas podnijeti krivične prijave protiv N.N. lica koje se na najgrublji način poigralo sa obrazom ove države”, zaključio je Rakočević.

Ne poznajem osobu koja bi sebi dozvolila da se ogrne šalom koji je tokom prošle godine poklanjan od najviših zvaničnika Crne Gore

Službenica Uprave za imovinu Nela Lekić saopštila je, međutim, “Vijestima” da je, u skadu sa Zakonom o javnim nabavkama, ta institucija sprovela Otvoreni postupak javne nabavke za nabavku protokolarnih poklona (po partijama saglasno usvojenom Katalogu protokolarnih poklona).

“Predmet javne nabavke su protokolarni pokloni za potrebe državnih organa u skladu sa Uredbom o načinu i uslovima davanja poklona iz državne imovine. Na predmetno nadmetanje pristigla je jedna ponuda koja je u svemu zadovoljila uslove iz poziva i tenderske dokumentacije sa kojom je Uprava za imovinu zaključila Ugovor. RV Rakočević nije dostavio ponudu, samim tim i nije ponuđač”, navela je Lekić.

Ona je napomenula da je ugovor o nabavci protokolarnih poklona zaključen sa ponuđačem Petex DOO Podgorica kao jedinim ponuđačem koji je dostavio ponudu.

“U toku važenja ugovora Upravi za imovinu nije pristigla nijedna primjedba od državnih organa za koje Uprava nabavlja predmetnu robu, pa samim tim nijesmo mogli dovesti u pitanje povredu nijednog člana zaključenog ugovora”, istakla je Lekić.

Vukčević: Moja je volja gdje ću marame ili gusle nabavljati

Direktor Petexa Petar Vukčević rekao je „Vijestima“ da ta firma nema nikakvu obavezu, ni usmenu, ni pismenu prema firmi Rv Rakočević, te da niko ne može imati pravo na monopol u ovom poslu. „Nikakvim dokumentom se takvo nešto ne može opravdati. Tender je bio javan, a mi kao učesnici dobili dvije partije na tom tenderu. Sve artikle koje je Uprava za državnu imovinu tražila sa specifikacijom, adekvatnim pakovanjem i ambalažom isporučili smo tokom prošle godine. Nijedne primjedbe nije bilo na našu robu“, naveo je Vukčević.

On napominje da je njegovoj porodičnoj firmi „svaki euro velik“. „A moja je volja da li ću neku maramu, šal ili gusle nabaviti od Marka ili Janka, po cijeni višoj ili nižoj, a zadovoljavajućeg kvaliteta“, dodao je Vukčević. Na pitanje, da li je tačno da su djelovi odjeće koji se prodaju posredstvom Petexa lošijeg kvaliteta od onih koji nude Rakočevići, Vukčević je odgovorio „da je to njihova subjektivna procjena“.

„Ako oni to tvrde, neka od države traže da se njihovi proizvodi kupuju prioritetno. Na teritoriji Crne Gore imamo tri kvalitetna dobavljača, u Podgorici, Cetinju i Tuzima. Jedna od njih je i firma Pahuljica koja se bavi proizvodnjom kompletnog tekstila i ručnih radova, pod mnogo povoljnijim uslovima“, objasnio je Vukčević.

Tradicionalna crnogorska ženska marama kod Rakočevića, sa ručnim vezom košta oko 100 eura, dok je Petex istu vrstu proizvoda, ali sa drugačijim vezom, kupovao od firme Pahuljica za 20 eura. U Petexu napominju da su obveznici poreza na dobit i da državi, ali i svim drugim dobavljačima čitavu deceniju redovno plaćaju sve obaveze.

Uprava: Originali su u muzejima

Na pitanje “Vijesti”, da li falsifikovani predmeti, koji se stranim diplomatama dijele kao pokloni, mogu doprinijeti negativnom imidžu Crne Gore i degradiranju našeg kulturnog nasljeđa i tradicije ako su falsifikovani, iz Uprave za državnu imovinu su odgovorili da se “original crnogorska nošnja, kao i djelovi nošnje sa crnogorskim motivima, čuvaju u muzejima Crne Gore”.

“Mogućnost izrade nošnje i djelova nošnje ima više registrovanih radionica koje mogu zadovoljiti potrebe tržišta. Uprava za imovinu nije u saznanju da Rv Rakočević ima isključiva prava za predmetne proizvode. Uprava je na sajtu nadležnog organa objavila otvoreni postupak javne nabavke za protokolarne poklone i pravo učešća imaju sva zainteresovana lica”, zaključila je Lekić.

Galerija

Bonus video: