Policija oslobodila kružni tok: Izgurali bivše radnike KAP-a

Pred prvim naletom kordona policije penzioneri KAP-a okrenuti leđima su se povlačili uz minimalan otpor ovakvom načinu policijske prinude. Na drugom pješačkom prelazu policajci su štitovima gurali penzionere koji nijesu pružali nikakav otpor
116 pregleda 0 komentar(a)
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2016. 17:24h

Policijskom intervencijom prekinuta je jutros polučasovna blokada Jadranske magistrale i kružnog toka na Zabjelu. Nezadovoljne bivše radnike Kombinata aluminijuma u stečaju koji već pet mjeseci protestuju zbog neisplaćenih 5,45 miliona eura, u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, opremljeni policajci izgurali su svojim štitovima, u kordonu, na dva pješačka prelaza, na kojima je saobraćaj prethodno bio zaustavljen.

Intervencijom protiv penzionera KAP-a komandovao je načelnik CB Podgorica Jovica Rečević.

“Uprkos zabrani imamo pravo na mirno okupljanje. Radi se o našim stečenim pravima. Jedini razlog našeg okupljanja je sprovođenje zakona o isplati otpremnina koji ne želi da sprovede premijer Milo Đukanović i njegova Vlada”, rekao je okupljenim penzionerima i policajcimaNikola Raković, ovlašćeni predstavnik bivših radnika KAP-a.

Komandir policije Darko Knežević dva puta po pet minuta davao upozorenja, a potom i naređenje penzionerima KAP-a da se sklone sa ceste i omoguće nesmetan saobraćaj.

“Ponavljam i naređujem da se uklonite.Ukoliko ne postupite po mom naređenju upotrijebićemo sredstva prinude”, poručio je komandir Knežević i upozorio čelnike penzionera KAP-a da će biti privedeni.

Raković je odgovorio da i po Ustavu, i zakonu imaju pravo da mirno protestuju i bore se za svoja zakonom utvrđena prava. On je odgovorio komandiru, da će mu biti čast i posebno zadovoljstvo da bude priveden zbog borbe za svoje zakonom utvrđeno pravo.

“Ne tražimo ni jedan euro onoga što nam ne pripada. Nećete hapsiti nas kao neke zbog otuđenja imovine, s kojima se posle prave nagodbe i legalizuje pljačka”, dodao je Raković aludirajući na visoke funkcionere iz Budve koji priznali kriminalno djelovanje na štetu državne imovine.

Na mjestu događaja sa dvije strane pojavile su se dvije jake Interventne jedinice policije spremne za akciju. Unutar kružnog toka bile su postavljene policijske marice, ali na kraju, ipak, nije bilo hapšenja.

“Onog trenutka kada krenu na vas, sklonićete se normalno. Bitno je da se zna ko je prvi ušao”, kazao je Raković neposredno prije policijske intervencije.

Pred prvim naletom kordona policije penuioneri KAP-a okrenuti leđima su se povlačili uz minimalan otpor ovakvom načinu policijske prinude. Na drugom pješačkom prelazu policajci su štitovima gurali penzionere koji nijesu pružali nikakav otpor.

Za razliku od blokade kružnog roka koja se desila 26. avgusta na istom mjestu, ovaj put penzioneri KAP-a sprovodili su blokadu šetanjem po pješačkim prelazima.

Tačno u podne bivši radnici KAP-a su napustili kružni tok i vratili se na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog kojeg su blokirali do 16 časova.

Vozači nervozni, izbjegnuti incidenti

Više automobila, tokom trajanja blokade, pokušalo da prođe iz pravca Bara prema Podgorici. Bilo je i nervoznih turista iz BIH, a najžučnija u raspravi bila je jedna gospođa iz Podgorice, koja je žurila na sastanak u firmi.

“Mičite se da prođem, i meni se duguje 10.000 eura”, vikala je ona.

Više spretnih vozača zaobišlo je kružni tok vožnjom trotoarom i svoj put nastavili dalje prema Starom Aerodromu.

Bonus video: