Poljoprivrednici imaju popust na gorivo, ali ne znaju kako da ih iskoriste

Izmjene zakona o akcizama stupile na snagu 1. avgusta, oni koju su dobili olakšice ne znaju da ih imaju niti ih mogu dobiti
146 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 19:34h

Izmjenjeni Zakon o akcizama kojim su poljoprivredni proizvođači oslobođeni plaćana akciza na gorivo je stupio na snagu 1. avgusta ali poljoprivrednici još nijesu upoznati sa načinom na koji mogu da ostvare povoljnosti niti ih je Ministarstvo poljoprivrede upoznalo sa donošenjem takve odluke.

“Vijesti” su nekoliko puta pokušale da iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na čijem je čelu Petar Ivanović dobiju odgovore na pitanja na koji način se mogu poljoprivrednici osloboditi plaćanja akciza, ko sve može da koristi tu zakonsku mogućnost i kako će spriječit moguće zloupotrebe. Iz Ministarstva nijesu željeli da daju odgovore jer je, kako je rečeno, Ivanović o tome pričao na nekoj od ranijih konferencija za novinare. Ivanović je na konferenciji kazao samo da su se “izborili za smanjenje akciza” i da su dosta uradili za one koji hoće ozbiljno da se bave poljoprivredom i to rade u fer uslovima. Rekao je i da je urađena prva verzija pravilnika kojim će se priozvođači oslobađati akciza za gorivo ali ne i šta on sadrži.

“Ja vam garantujem da nijedan proizvođač u Crnoj Gori ne zna da je takva odluka donijeta”, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Udruženja proizvođača biljaka u zaštićenom prostoru Ratko Vujošević.

Izmijenjenim Zakonom u članu 10 je predviđeno da se iz člana 53 stav 3 izbrišu riječi "u visini od 50 odsto akcize" i doda novi stav koji glasi “povraćaj akcize iz stava 3 ovog člana kupci mineralnih ulja ostvaruju u roku od sedam dana od dana podnošenja urednog zahtjeva nadležnom poreskom organu". U ranijem članu 53 bilo je propisano da “za mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije (uključujući traktore), kupci imaju pravo na povraćaj akcize u visini od 50% akcize koja je propisana za tu namjenu”. Navedeno je i da bliži način povraćaja akcize i uslove koje mora ispuniti kupac mineralnih ulja propisuje ministarstvo nadležno za finansije, u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

“Ja vam garantujem da nijedan proizvođač u Crnoj Gori ne zna da je takva odluka donijeta”, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Udruženja proizvođača biljaka u zaštićenom prostoru Ratko Vujošević

Vujošević je rekao da poljoprivrednici takvu pomoć traže godinama pa je ljudima u Ministarstvu “vjerovatno i neprijatno da priznaju da su to morali da urade i zbog toga nas ne obavještavaju”.

Vujošević je i inače ogorčen na Ivanovićev odnos prema poljoprivrednicima jer ih “totalno ignoriše” tvrdi da nemaju šanse da sa njim stupe u kontakt.

“Mi smo nacionalno udruženjenje, imamo svoju adresu i telefon i vjerujem da bi red bio, a nije ni teško, da nas upoznaju sa odlukama koje nas se tiču. Trebali su da nam pošalju tu odluku kako bi smo upoznali članove, da mogu ljudi iz prve ruke da se upoznaju sa tim povoljnostima ali nas obilaze jer izgleda da su sami sebi dovoljni”, rekao je Vujošević.

“Svakako ćemo u UPCG provjeriti da opet nijesu u pitanju kozmetičke prepravke zakona pa da nam opet treba brdo papira i dokumenata za pet centi jeftiniju naftu”, kazao je Vidaković

“Ministarstvo nam je prije pet godina dalo novac za koji smo kupili tri mašine za dezinfekciju zemljišta koje rade na naftu. Za jedan sat rada ta mašina potroši 125 litara, a najmanje tri sata treba da radi na 1.000 kvadratnih metara. To je prilično veliki novac i mi smo pokušali da od Ministarstva dobijemo subvencije za naftu jer tu ne može da se švercuje jer se zna koliko ta mašina troši na sat. Nijesmo dobili ništa. To smo tražili od prethodnih ministara jer sa Ivanovićem namamo šanse da se vidimo. Mi smo članovi Odbora Unije poslodavaca (UPCG) za poljoprivredu i slali smo mu više dopisa koje je ignorisao”, objasnio je on.

Ni predsjednik Odbora za poljoprivredu UPCG Željko Vidaković nije upoznat sa izmjenama Zakona u korist poljoprivrednika niti načinom na koji se povoljnosti mogu ostvariti.

“Svakako ćemo u UPCG provjeriti da opet nijesu u pitanju kozmetičke prepravke zakona pa da nam opet treba brdo papira i dokumenata za pet centi jeftiniju naftu”, kazao je Vidaković.

On je rekao da im niko u Evropi ne vjeruje da ne ostvaruju subvencije za gorivo ali i ističe da se tako “podstiče” razvoj agrara u Crnoj Gori.

Vidaković je rekao i da poljoprivredicima turska vlada, pored ostalih subvencija, plaća i troškove transporta za njihove plodove do evropskog tržišta i da je zato tursko povrće preplavilo naše i mnoga druga tržišta.

“Kada nam iz našeg Ministarstva kažu da nijesmo dovoljno konkurentni govore o sebi jer oni i njihovi prethodnici su nas takvim učinili svojim antiagrarnim politikama koje sprovode u kontinuitetu”, rekao je on.

Poslušao ministra i ništa nije sadio

Vujošević je kazao i da ove godine ne proizvodi ništa iako ima 3.000 metara kvadratnih plastenika.

“Hoću Ivanovića da poslušam jer je on izjavio da ne proizvodimo ako nemamo obezbijeđeno tržište. Ja nemam obezbijeđeno tržište, bavim se ekološkom proizvodnjom koja je skupa i teško je realizovati i ako neće da se otkupljuju tržišni viškovi glupo je da ja sadim. Tako da nijesam proizveo najmanje šest šlepera povrća koje će država biti primorana da uveze, a to košta”, rekao je Vujošević.

Prema njegovim riječima poljoprivrednici bi htjeli da razgovaraju sa Ivanovićem i pokušaju da nađu zajedničko rješenje kako organizovano da se proizvodi, da se zna ko i koliko proizvodi i da se viškovi obezbijede.

Galerija

Bonus video: