Poništen dio tendera Rudnika za nabavku eksploziva

RUP od prošle godine, kada ga je preuzela Elektroprivreda, je obveznik Zakona o javnim nabavkama
1095 pregleda 0 komentar(a)
Vrijednost nabavke skoro 600 hiljada: Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Vrijednost nabavke skoro 600 hiljada: Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, dvije od tri partije tendera pljevaljskog Rudnika uglja (RUP), procijenjene vrijednosti 581.260 eura, a u vezi s nabavkom eksploziva i eksplozivnih sredstava. Žalbu je Komsiji podnijela firma Montenegro Defence Industry.

Komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa zakonom, koja je mogla da dovede do diskriminacije zainteresovanih lica ili ograničenja konkurencije na ovom nadmetanju.

RUP je suprotno zakonu u tenderskoj dokumentaciji predvidio ugovornu kaznu od 0,5 odsto za svaki dan kašnjenja u isporuci robe, a najviše pet odsto od ukupne vrijednosti ugovorenog posla, dok nacrtom ugovora nije predvidio ugovornu kaznu, zbog čega nacrt ugovora u ovom dijelu nije u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

RUP od prošle godine, kada ga je preuzela Elektroprivreda, je obveznik Zakona o javnim nabavkama.

Pored partije 1. na tenderu koja se odnosila na nabavku amonijum nitrata, procijenjene vrijednosti (sa uračinatim PDV-om) od 248.824,4 eura i partije 2 koja se odnosila na praškasti eksploziv procijenjene vrijednosti 332.435,4 eura, na istom tenderu je bila i partija 3. koja se odnosila na eksplozivne komponente, procijenjene vrijednosti 101.022,9 eura, ali se na tu partiju niko nije žalio.

U međuvremenu, RUP je za prve dvije partije objavio novi poziv za nadmetanje ponuđačima, a pristigle ponude bi trebalo da budu otvorene u posljednoj sedmici avgusta. Komisija će 15 dana po pravosnažnosti rješenja vratiti Montenegro Defence Industry 5.812,6 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka, dok je RUP obavezala da žaliocu vrati 484 eura za trošak sastavljanja žalbe.

Bonus video: