Poništen tender za KCCG

Prethodno je naručilac sporne nabavke, Klinički centar kojim odnedavno rukovodi Zorica Kovačević, odlučio da obustavi postupak nabavke novog informacionog sistema nakon što je utvrdio da su ponude oba ponuđača, firmi MG Soft i Smart Tech neispravne
162 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 18.02.2017. 20:50h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Smart Tech i nakon godinu i tri mjeseca od raspisivanja, poništila tender Kliničkog centra Crne Gore za nabavku i nadogradnju informacionog sistema, vrijedan 221.000 eura.

Klinički centar je dužan da nakon pravosnažnosti ove odluke plati 2.910 eura na ime troškova postupka žaliocu od čega se 700 eura odnosi na usluge advokata Smart Techa.

Prethodno je naručilac sporne nabavke, Klinički centar kojim odnedavno rukovodi Zorica Kovačević, odlučio da obustavi postupak nabavke novog informacionog sistema nakon što je utvrdio da su ponude oba ponuđača, firmi MG Soft i Smart Tech neispravne.

I ta odluka, kako je utvrdila Državna komisija, bila je nezakonita, ali je tender poništen po službenoj dužnosti jer utvrđeno da je kroz izmjenu tenderske dokumentacije povrijeđen zakon. Zbog toga je, kako je navedeno, moglo da dođe do diskriminacije ponuđača ili do ograničavanja konkurencije.

KCCG je donio odluku o obustavi tendera nakon što je Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki utvrdila nezakonitosti i poništila odluku Kliničkog centra od 16. novembra da se posao dodijeli firmi MG Soft iz Podgorice.

Državna komisija je o ovom tenderu odlučivala četiri puta i svaki put utvrdila da je KCCG postupao nezakonito.

Izgubljeni sporovi KCCG su koštali oko 11,5 hiljada eura, a do sada niko od službenika KCCG nije odgovarao za utvrđene nezakonitosti i za navedeni gubitak.

MG Soft je za ovaj posao tražio od Kliničkog centra 219 hiljada uključujući PDV, a Smart Tech 214,2 hiljade sa PDV-om.

Direktor Smart Techa Stevo Baćović ranije je kazao da su "tri nezakonita postupanja u ovoj javnoj nabavci posljedica pritisaka povezanih informatičkih lica i njihovih mentora na ranije rukovodstvo KC-a".

Bonus video: