Poništen tender za novo skijalište u Kolašinu

Novo skijalište bi se pravilo na na lokalitetu "Kolašin 1600", dužina žičare trebalo bi da bude 4 km, a gradilo bi se i akumulaciono jezero. Ponude na poništeni tender podnijeli Doplermajer i Bartolet
55 pregleda 5 komentar(a)
žičara, Foto: Shutterstock.com
žičara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.11.2015. 20:37h

Direkcija javnih radova donijela je juče odluku da poništi tender za nabavku i izgradnju šestosjedne žičare K8, dužine oko četiri kilometra na lokalitetu “Kolašin 1600” i usluge projektovanja akumulacionog jezera. Cijeli posao procijenjen je na iznos od 11 miliona eura.

Komisija za vrednovanje ponuda Direkcije, kojom je predsjedavao Radovan Drašković, utvrdila je da su obje investicione ponude renomiranih svjetskih kompanija u ovoj oblasti: Doplermajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveće švajcarske kompanije Bartolet (Bartholet), bile falične i da nijesu u potpunosti odgovarale postavljenim uslovima tendera.

Dvije renomirane svjetske kompanije, prema informacijama “Vijesti” svoje ponude su dostavile u saradnji sa velikim brojem domaćih kompanija - podizvođača, i bile su niže za više od million i po eura u odnosu na procijenjenu vrijednost tendera.

Radilo se o poslu koji je trebalo da bude ugovoren po sistemu „ključ u ruke” tako da nakon ugovaranja, dodatni aneksi ugovora, koji bi podrazumijevali, dodatne troškove nijesu bili mogući.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno, Direkcija javnih radova su 30. juna ove godine objavili tender čiji su predmet usluge projektovanja i izvođenje radova na izgradnji ove šestosjedne žičare K8 u Kolašinu.

Ovu javnu nabavku, kako su to „Vijesti” ranije objavile, pratili su dosta čudno postavljeni i naknadno izmijenjeni kriterijumi vrednovanja ponuda, koji bi u krajnjem mogli dovesti do toga da ovaj posao dobije kompanija sa ponuđenom cijenom većom čak za više od milion eura u odnosu na konkurentske.

Zbog toga su postojale sumnje da se ovaj tender „namješta” za jednu inostranu kompaniju, kao i da bi tender vrlo brzo mogao biti predmet interesovanja specijalnog tužilaštva.

Kao kriterijumi na ovom javnom nadmetanju bili su navedeni najniža ponuđena cijena koja nosi 70 bodova, i program i stepen zaštite životne sredine, koji nosi 30 bodova.

U okviru programa i stepena zaštite životne sredine, izmjenom tenderske dokumentacije od 12. oktobra 2015. godine Direkcija javnih radova je odlučila da boduje reference ponuđača na način da ponuđaču koji je dostavio 40 referenci da je do sada isporučivao sporohodni motor (manje od 700 obrtaja u minuti) kao savremeno rješenje daje maksimalno broj bodova 15, dok se ostali ponuđači boduju proporcionalno broju dostavljenih referenci.

To znači da ponuđač koji je dostavio 10 referenci i koji je vrlo referentan jer je radio deset takvih poslova će dobiti 3,75 bodova, dok ponuđač koji je dostavio 40 referenci će dobiti 15 bodova.

Isto tako moglo se desiti da ponuđač koji je dostavio 10 referenci i koji bi cjenovno bio jeftiniji za više od milion eura ne može dobiti posao, već će ga dobiti ponuđač koji ima 40 referenci i skuplji je milion eura.

Doplermajer grupa iz Austrije se, inače, bavi proizvodnjom žičara, gondola itd… Do danas je proizvela više od 14.600 instalacija u 89 zemalja.

Švajcarsku kompaniju Bartolet osnovao je Anton Bartholet 1962. godine. I ona se bavi proizvodnjom ski-liftova, gondola, vazdušnih žičara itd.

Bonus video: