Poništena odluka o kupovini goriva za MUP od 963 hiljade eura

Pala i šoping nabavka nikšićkog Vodovoda zbog olovki
51 pregleda 0 komentar(a)
MUP, Foto: Savo Prelević
MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2014. 07:03h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je zbog bitnih povreda Zakona o javnim nabavkama odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o izboru najpovoljnije ponude na tender za nabavku nafte, benzina i lož ulja, po svim partijama te nabavke.

Procijenjena vrijednost nabavke naftinih derivate za potrebe MUP-a bila je 963 hiljade eura, a naručilac sporne nabavke donio je 4. marta ove godine spornu Odluku da se posao za sve četiri tražene partije dodijeli kotorskoj naftnoj kompaniji Jugopetrol.

Komisija je MUP-u naložila da otkloni nepravilnosti, ponovo ocijeni pristiglu ponudu i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Državna komisija je provjerom dokumentacije, naime, utvrdila da je MUP “nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje u pogledu ispunjenosti uslova tehničke i kadrovske osposobljenosti po osnovu zahtijevane liste glavnih isporuka izvršenih u poljednje dvije godine, sa vrijednostima, datumima i primaocima”.

Utvrđeno je naime da je ponuđač Jugpoetrol “dostavio samo dokaze o izvršenim isporukama od određenih kupaca, a ne listu glavnih isporuka sačinjenu od njegove strane sa zahtijevanim podacima”, tako da ovaj dokaz nije bio pravno valjan za dokazivanje predviđenog uslova na tenderu.

Komisija je usvojila žalbau firme Kastex iz Podgorice i po službenoj dužnosti poništila šoping nabavku kancelarijskog materijala koji je naručilo Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Nikšić.

Naručilac sporne nabavke prethodno je donio odluku da kao najpovoljniju izabere ponudu firme ŽS Promet iz Nikšića. Državna komisija je utvrdila da je u tenderskoj dokumentaciji nikšićki Vodovod napravio grešku jer je u dijelu nabavke tražio robne marke hemijskih olovaka “pilot G2” ili “star”, što je nezakonito jer se na taj način određenom ponuđaču daje prednost u odnosu na ostale.

Bonus video: