Poništeno rješenje Direkcije: Parača ponovo da bira ponudu za put

Naručiocu sporne nabavke naloženo je da, u roku od 15 dana, otkloni nepravilnosti na ovom tenderu procijenjene vrijednosti 160.000 eura, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku
217 pregleda 3 komentar(a)
Savo Parača, Foto: Arhiva “Vijesti”
Savo Parača, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 29.01.2018. 07:42h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu konzorcijuma Geotehnich, Projects & Consulting od 20. decembra i poništila rješenje Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Direkcije za saobraćaj vezano za nabavku usluga izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju regionalnog puta Danilovgrad-Čevo, dionica Danilovgrad-Mrkovina, dužine 16 kilometara.

Naručiocu sporne nabavke naloženo je da, u roku od 15 dana, otkloni nepravilnosti na ovom tenderu procijenjene vrijednosti 160.000 eura, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Nakon pravosnažnosti rješenja Držvane komisije, Direkcija za saobraćaj, kojom rukovodi Savo Parača, je obavezna da nadoknadi žaliocu naknadu za vođenje postupka u iznosu od 1.600 eura plus 476 eura, na ime troškova sastavljanja žalbe.

Prethodno je naručilac sporne nabavke donio odluku da se kao najpovoljnija na ovom tenderu izabere ponuda firme Ding iz Podgorica. Drugorangirana i ispravna je bila ponuda firme Profil Ing Bar, dok je ponuda žalioca (konzorcijuma) odbijena kao neispravna.

Na osnovu činjeničnog stanja, Državna komisija je našla da prvorangirani ponuđač Ding iz Podgorice, nije u svojoj izjavi o obrazovnim i profesionalnim kvalifikcijama ponuđača, odnosno, kvalifikacijama rukovodećih lica naveo "koje će lice vršiti funkciju vodećeg projektanta, a što je bio dužan da učini", prema odredbi Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata koji je važio u vrijeme pokretnja ove javne nabavke.

Prvorangirani ponuđač je naveo da će Danilo Bašić, diplomirani inženjer građevine, sa licencom za izradu građevinskih projekata za objekte saobraćaja, obavljati funkciju glavni i odgovorni projektant za izradu građevinskih projekata za objekte saobraćaja, a da će ostala stručna lica obavljati funkciju odgovornog projektanta za određenu fazu projekta, zbog čega se ne može zaključiti koje stručno lice će vršiti funkciju vodećeg projektanta.

Državna komisija je prihvatila, takođe, i da je ponuda žalioca neosnovano odbijena kao neispravna.

Bonus video: