Ponoviti tender za nadzor gradnje žičare na Savinom kuku

Žalbu Komisije na taj postupak je uložila podgorička firma “Urbi Pro” koja je bila drugorangirana na tenderu
67 pregleda 0 komentar(a)
Almer Kalač, Foto: Savo Prelević
Almer Kalač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2018. 16:20h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je tender Direkcije javnih radova (DJR) za nabavku usluge obavljanja stručnog nadzora tokom izgradnje nove žičare “Savin kuk” u Opštini Žabljak, koja je vrijedna 100.000 eura.

Žalbu Komisije na taj postupak je uložila podgorička firma “Urbi Pro” koja je bila drugorangirana na tenderu.

DJR, kojom rukovodi Almer Kalač, je kao najpovoljniju izabrao ponudu firme Institut za građevinarstvo iz Podgorice, dok je ponuda žalioca vrednovana kao ispravna i drugorangirana.

Državna komisija je utvrdila niz nepravilnosti u tenderskoj dokumentaciji i neusaglašenosti sa zakonom o javnim nabavkama koji su mogli da dovedu do diskriminacije ponuđača i ograničavanja tržišne konkurencije.

DJR, suprotno zakonskim odredbama, nije tenderskom dokumentacijom utvrdila tehničke karakteristike ili specifikacije predmeta javne nabavke usluga stručnog nadzora za izvođenje radova, već je dao projektni zadatak za izradu idejnog rješenja glavnog projekta i izgradnju šestosjedne žičare, a što nije predmet ove konkretne nabavke. Uz to, Direkcija nije dokumentacijom precizno predvidjela posebne uslove i zahtjeve u pogledu izvršenja ugovora. Tenderskom dokumentacijom je predviđeno rok izvršenja ugovora od devet mjeseci, ali nijednom odredbom nacrta ugovora o javnoj nabavci nije definisan taj rok.

Bonus video: