Ponuda Neksana za Rudnike Boksita prihvatljiva za sve

Vagonimex je od Privrednog suda tražio da ponudu Neksana ne prihvati smatrajući da su zakasnili sa istom jer su je poslali poštom 22.decembra u devet časova, do kada je bio rok za podnošenje prijava.
142 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Miljanić, Radivoje Knežević, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Miljanić, Radivoje Knežević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.12.2014. 16:37h

Udruženje inženjera nikšićkih Rudnika boksita smatra da je ponuda firme Neksan o poslovno tehničkoj saradnji prihvatljiva za radnike i to preduzeće, dok je ponuda mađarskog Vagonimpexa, kako tvrde, zasnovana na važećem ugovoru.

Prema riječima Radivoja Kneževića, obje firme se obavezuju da neće neće umanjiti stečajnu masu i da će proizvoditi mjesečno oko 25 hiljada tona rude na mjesečnom nivou. Razlika je u predloženom načinu obračuna zarada i datim garancijama.

„Neksan je ponudio dvije vrste garancija – jedna je u rudi, riječ je o 105 hiljada tona lagerovane rude, a druga putem bančanih garancija, a Vagonimpex ugovor koji je potpisan 28.avgusta prošle godine i koji je danom uvođenja stečaja postao nevažeći“, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Knežević

Knežević je podsjetio da je u taj, kako reče, sada nevažeći ugovor bila umješana i treća firma, mađarski Mal koji Boksitim, bez obračunate kamate, duguje 1,12 miliona eura.

„Neksan nudi redovnu isplatu zarada radnicima u bruto iznosu na nivou zarada iz prethodna tri mjeseca, a Vagonimpex iz prethodnih šest mjeseci. Imajući u vidu da smo u tom periodu primali i minimalac prosječna zarada bi bila veća ona koju nudi Neksan“, kazao je Knežević.

Ilija Miljanić, predsjednik Udruženja inženjera, kazao je da će budući vlasnik biti onaj ko ispoštuje sve odlazeće i preostale radnike Boksita.

„Sve drugo bi bila nesnosna situacija koja bi dovela do uništenja radnika koji su ’progutali’ svu dosadašnju ’operaciju’ raznih pretprivatizacionih državnih trikova. Smatramo i tvrdimo da bi jedini pravi vlasnik bila država, a Rudnik boksita ima dovoljno kadrova za profesionalnu proizvodnju rude“, kazao je Miljanić.

Miljanić

Vagonimex je od Privrednog suda tražio da ponudu Neksana ne prihvati smatrajući da su zakasnili sa istom jer su je poslali poštom 22.decembra u devet časova, do kada je bio rok za podnošenje prijava.

Njihovo otvaranje obavljeno je istog dana u 12 časova u Privrednom sudu, a predstavnici obje sindikalne organizacije Boksita, kao i inženjeri, smatraju da sa Neksanom, sa kojim imaju sklopljenu saradnju do 15.januara, istu treba nastaviti jer je ta kompanija ispunila sve obaveze prema radnicima i Boksitima.

“U skla­du sa pra­vi­li­ma, po­nu­de smo pro­či­ta­li, a na­red­nih da­na će­mo na­pra­vi­ti predlog ugo­vo­ra o po­slov­no-teh­nič­koj sa­rad­nji, ko­ji će­mo po­tom po­sla­ti na adre­se obje fir­me. Po­tom ću oba­vi­ti raz­go­vor sa ste­čaj­nim su­di­jom i po­nu­de do­sta­vi­ti na ocje­nu od­bo­ru po­vje­ri­la­ca. Od­lu­ku o to­me ko­ja će od pri­sti­glih po­nu­da bi­ti prihvaćena ne oče­ku­jem pri­je po­čet­ka na­red­ne sed­mi­ce”, kazao je stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

Po­slov­no-teh­nič­ka sa­rad­nja će bi­ti or­ga­ni­zo­va­na tri mje­se­ca, a iza­bra­ni po­nu­đač bi­će du­žan da u tom pe­ri­o­du iz­mi­ru­je pla­te rad­ni­ci­ma Bok­si­ta i sno­si sve osta­le tro­ško­ve tog pred­u­ze­ća.

Bonus video: