Ponuđači za Kraljičinu plažu: Zatrpani tužbama, sumnje u korupciju

U sklopu Rojal grupe, kao i ponuđač za Kraljičinu plažu kod Bara, posluje i Hidra properities, koja kaska sa megalomanskim projektima
177 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2014. 21:17h

Crnogorska vlada, odnosno njena većina - DPS, planira da proda atraktivnu lokaciju Kraljičina plaža grupi čije su članice zatrpane tužbama zbog nepoštovanja ugovora i kašnjenja u izgradnji, iza kojeg stoje osumničeni za ubistva, pranje novca, korupciju...

Jedini ponuđač na tenderu za kupovinu zemljišta i zakup od 90 godina jedne od najljepših crnogorskih plaža između Bara i Budve je kompanija "Queens beach development".

Ona je u crnogorski Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) upisana nešto više od mjesec dana prije objavljivanja tendera za prodaju Kraljičine plaže. Tu firmu je, prema podacima CRPS, osnovala kompanija "Hidra commercial investments" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja posluje u okviru “Rojal grupe”.

Ponudili su da plate zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija 50 eura po kvadratu (21,2 miliona), što u opoziciji i manjoj članici vlasti - SDP ocjenjuju nedovoljnim, a upozoravaju i da je nezakonit dio ugovora, koji je usvojila Vlada, a treba o njemu da se izjasni Skupština Crne Gore.

Najavili su gradnju turističkog kompleksa na Kraljičinoj plaži i investiciju od 180 miliona eura.

U sklopu "Rojal grupe" posluje i firma "Hidra properities", iza koje stoji kraljevska porodica iz Abu Dabija Al Nahijan.

Tu je i "Hidra commercial investments". Prema ranijem pisanju "Njujork tajmsa", upravo ta vezana firma zatrpana je velikim brojem tužbi međunarodnih kupaca, koji zahtijevaju povraćaj novca (uplaćenih depozita), jer nijesu ispoštovani ugovori o izgradnji vila, stanova, apartmana...

Veliki projekat te firme bilo je Hidra selo (Hydra Village) u Abu Dabiju, koji je, prema pisanju tog lista, počeo 2007. godine, kada su cijene nekretnina bile na vrhuncu. Prvobitnim projektom trebalo je da bude izgrađeno 2.500 vila sa jezerom i bazenima, do kraja 2009. godine. Stranci koji žive u Abu Dabiju, a koji su uplatili depozite za vile, negodovali su zbog kašnjenja u izgradnji.

"Njujork tajms" je naveo da je protestovanje kupaca javna sramota za porodicu Al Nahijan, koja vlada u UAE. "Hidrom" je od početka projekta upravljao šeik Sulejman Al Fahim, koji je važio za bliskog prijatelja kraljevske porodice.

List iz Njujorka u ranijem tekstu je posvetio pažnju upravo Fahimu, zbog njegovog raskalašnog života i kupovine engleskih fudbalskih klubova "Mančester siti" (bio portparol novog vlasnika Mansura bin Zajeda Al Nahjana) i "Porsmut" 2008. i 2009. godine, dok su sa druge strane građevinski poduhvati kompanije "Hidra" stagnirali, a vrijednost nekretnina u njegovoj zemlji drastično padala.

Queens beach development jedini ponučač: Sa otvaranja ponude, foto: Radomir Petrić

Fahim, koji je kupio "Porsmut" za 60 miliona funti, kasnije je izašao iz menadžmenta kompanije "Hidra", koja do danas nije sagradila planirano. Prema tekstu na portalu "thenational.ae" od jula prošle godine, "Hidra" je do tada uspjela da sagradi zone četiri i sedam, dok je osma bila završena do pola, a zona šest oko 30 odsto.

"Hidra" gradi i megalomansku građevinu "Hydra Avenue", koja još nije završena.

Dahlan povezivan sa ubistvima, označen da pere novac u CG

Prema pisanju portala "Asrar Arabija”, iako ga nema u zvaničnoj evidenciji CRPS, iza firme "Queens beach development" stoji bivši palestinski ministar i osumnjičeni za pronevjeru velike količine novca poreskih obveznika u toj zemlji Mohamed Dahlan. Palestinski predsjednik Mahmud Abas osumnjičio je Dahlana da je naredio ubistvo šest ljudi u toj zemlji.

Nagovijestio je i da je Dahlan odgovoran i za smrt Jasera Arafata. Dahlan je tvrdnje Abasa demantovao, ističući da se radi “o grubim nesitinama”. Krajem 2012. godine, prema pisanju portala "Jerusalem post", jordanske vlasti su u toj zemlji zaplijenile imovinu Dahlana.

Zapljenu imovine porodice Dahlan naložila je Centralna banka Jordana, zbog istrage o koruptivnim radnjama. Prema pisanju istog lista, Dahlanu i njegovom bratu, na zahtjev palestinskih vlasti, u toj zemlji zaplijenjena je imovina vrijedna 10.000.000 jordanskih dinara (oko 11.400.000 eura).

Palestinske vlasti tražile su i zapljenju imovine Muhameda Rašida, Dahlanovog čovjeka od povjerenja i nekadašnjeg ekonomskog savjetnika Jasera Arafata, koji je takođe osumnjičen za finansijske pronevjere. Rašid u Crnoj Gori, prema privrednom registru, ima udio u četiri kompanije: "Monte Mena investments", "Trust holding", "Prima invest" (koja je izbrisana iz registra) i "Montenegro company for real estates, investments and development".

Dahlanov čovjek od povjerenja: Rašid, foto: timesofisrael.com

Dio je crnogorske afere “Košljun” i sumnjive kupoprodaje zemljišta. Kupovao je atraktivne lokacije.

Portal "Asrar Arabija” objavio je ranije tabelu u kojoj se vide kompanije registrovane u Crnoj Gori, a iza kojih, kako tvrde, stoji Dahlan. Naslov teksta u sklopu kojeg je tabela objavljena je "Mohamed Dahlan, na temeljima imperije pranja novca u Crnoj Gori".

Arapi htjeli Veliku plažu, Adu Bojanu, Prvu banku Đukanovića

Prije gotovo šest godina iz kompanije "Hidra properities" otkupili su tendersku dokumentaciju za Veliku plažu u Ulcinu i Adu Bojanu.

Do realizacije tog posla nije došlo jer su Arapi htjeli da kupe lokaciju, ne i da je uzmu pod zakup, tako da u predviđenom roku nijesu podnijeli ponudu Tenderskoj komisiji.

Porodica Al Nahijan, preko svoje firme, ranije je vodila pregovore sa porodicom Đukanović oko kupoprodaje Prve banke.

Glavni vlasnik Prve je brat premijera, biznismen Aco Đukanović.

Ni taj posao do danas nije realizovan iako su u Crnu Goru dolazili šeik Mohamed bin Zajed Al Nahijan princ i prestolonasljednik Abu Dabija, šeik Sultan bin Kalifa bin Zajed Al Nahijan sin vladara Abu Dabija, kao i šeik Haza bin Zajed Al Nahijan.

Škuletić vodi posao u Crnoj Gori

Firma "Queens beach development" osnovana je 7. novembra 2012. godine. Djelatnost te firme je "razrada građevinskih projekata", a adresa na Malom brdu u Podgorici.

Izvršni direktor preduzeća je Janko Škuletić, koji je istovremeno i ovlašćeni zastupnik firme "Middle East Real Estate".

Osnivač firme "Middle East Real Estate" je osoba istog prezimena kao Mohamed Dahlan - Ahmed Abdrabu Dahlan Jusef. Ove firme su povezane sa Muhamedom Dahlanom preko Škuletića, koji je bio zastupnik Dahlanovog "Manarah holdinga" u Crnoj Gori, kao što je Sajam nekretnina u Bečićima.

Janko Škuletić bio je i predstavnik poznate firme "Solidiere intarnational" iz Emirata, koja je prije nekoliko godina dala ponudu za zemljište na kome je “Radoje Dakić”, ali se kasnije povukla.

Galerija

Bonus video: