Ponude za one koji idu iz "Monete": Novac ili akcije, isplata do 22. maja

Akcionari ZIF "Moneta", koji kontrolišu oko 38 odsto akcija, tražili su na skupštini fonda 12. septembra 2014. od društva koje upravlja ovim fondom da im isplati oko pet miliona eura na ime vlasničkog učešća
204 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2015. 19:56h

Društvo za upravljanje Zatvoreniminvesticionim fondom "Moneta" ponudilo je vlasnicima tog fonda, koji žele da im bude isplaćen vlasnički udio, četiri modela isplate: novcem i zamjenom za akcije ulcinjskog preduzeća Otrant komerc i slovenačke kompanije AG.

Vlasnicima "Monete", koji napuštaju fond, treba da bude isplaćen akcijski kapital vrijedan oko pet miliona eura.

Iz menadžmenta "Monete", kojom upravljaju slovenački investitori, ranije su procijenili da će najveći broj akcionara tražiti isplatu u akcijama dviju kompanija.

Akcionari ZIF "Moneta", koji kontrolišu oko 38 odsto akcija, tražili su na skupštini fonda 12. septembra 2014. od društva koje upravlja ovim fondom da im isplati oko pet miliona eura na ime vlasničkog učešća.

Krajnji rok za isplatu je 12. oktobar ove godine, a prema ponudi podijeljenoj vlasnicima isplata će biti prije obavljena.

Među akcionarima "Monete" koji žele da izađu iz fonda su dijelom i predstavnici slovenačkih investitora koji nekoliko godina kontrolišu fond.

Oni su na skupštini glasali protiv predloženog plana razvoja. Neto vrijednost jedne akcije ZIF Moneta je oko 10,6 centi.

Prema prvoj ponuđenoj alternativi, akcionar koji želi isplatu u novcu, 25 odsto predviđenog iznosa po osnovu akcija fonda će mu biti isplaćeno najkasnije do 22. maja, a preostalih 75 odsto do 15. septembra.

Drugi model je mješoviti i predviđa isplatu akcija fonda dijelom u novcu, a dijelom u akcijama Otrant komerca i AG-a. Izračunata neto vrijednost akcije Otrant komerca je 4,75 eura, a slovenačkog AG-a 6,15 eura.

Trećim modelom akcionaru ZIF Moneta nude isplatu vlasničkog udjela u fondu akcijama AG-a, a četvrtim modelom isplatu vlasništva fonda u akcijama Otrant komerca. Ko prihvati treći i četvrti model u roku od tri dana, u zamjenu dobija akcije te dvije firme.

Bonus video: