Ponude za žičaru još ne otvaraju

Ponude će biti otvorene krajem mjeseca. Spekuliše se da se posao namješta stranoj firmi zbog izmijenjenih kriterijuma
177 pregleda 3 komentar(a)
žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.10.2015. 19:37h

Javno otvaranje ponuda na tenderu za izgradnju moderne žičare na skijalištu u Kolašinu, koje je bilo zakazano za danas u Direkciji javnih radova, odloženo je za 29. oktobar, objavljeno je na veb sajtu Uprave za javne nabavke.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direkcija javnih radova Crne Gore su 30. juna ove godine objavili tender čiji su predmet usluge projektovanja i izvođenje radova na izgradnji isklopive šestosjedne žičare K8 u Kolašinu, sa puštanjem u rad, po sistemu projektuj i izgradi-ključ u ruke, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra.

Posao je procijenjen na 11 miliona eura, a spekuliše se da se tender "namješta" za jednu stranu kompaniju zbog naknadno izmijenjenih kriterijuma vrednovanja ponuda. Naknadno izmijenjeni kriterijumi mogu dovesti do toga da posao dobije kompanija sa ponudom skupljom za više od milion eura u odnosu na konkurentske.

Prema nezvaničnim informacijama, tender bi vrlo brzo mogao biti predmet interesovanja specijalnog tužilaštva.

U okviru programa i stepena zaštite životne sredine, iako to nema nikakve veze sa programom i zaštitom životne sredine, izmjenom tenderske dokumentacije od 12. oktobra ove godine naručilac je odlučio da boduje reference ponuđača tako da onom koji je dostavio 40 referenci da je do sada isporučivao sporohodni motor (manje od 700 obrtaja u minuti) kao savremeno rješenje daje maksimalnih 15 bodova, a da se ostali ponuđači boduju proporcionalno broju dostavljenih referenci.

Iz Direkcije su odgovorili da im je cilj "da se dobije najmodernija oprema po najvećim svjetskim standardima i kompanija sa najboljim referencama koja bi, osim ugradnje kvalitetne tehnologije, u periodu eksploatacije obezbjeđivala kvalitetan servis".

"Pored cijene koja nosi 70 bodova, tražene su i reference koje se boduju sa 30 bodova kojima se dokazuje savremenost i ekonomičnost tehnologije, jer se ne radi o klasičnim građevinskim radovima", dodali su iz Direkcije.

Iz Komisije juče nijesu odgovorili zašto je odloženo otvaranje ponuda za projekat u Kolašinu

Zamjenik direktora Direkcije javnih radova i predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, Radovan Drašković nije juče mogao reći "Vijestima" za što je otvaranje ponuda odloženo i odgovor najavio za danas.

Iz te institucije su ranije naveli da je ovo prva žičara poslije dugo godina gdje je država investitor. Pored žičare u Kolašinu, gdje je tender u toku, država namjerava da na sjeveru, na prostoru Bjelasice i Komova (Cmiljača u Bijelom Polju i Žarski u Mojkovcu), Hajle u Rožajama i Durmitora u narednih par godina napravi moderna skijališta.

"Objavljenim tenderom omogućili smo svim renomiranim kompanijama da učestvuju i u tenderskoj dokumentaciji u dijelu bodovanja nema kriterijuma koji bi eliminisao kvalitetnog ponuđača sa odgovarajućim referencama", saopštili su iz Direkcije.

Bonus video: