Popović: Smijenili su me zbog političkog dogovora

Bivši izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) Predrag Popović tužbom traži da mu se isplate funkcionerske naknade
4442 pregleda 2 komentar(a)
“Nijesam htio da dam ostavku”: Popović, Foto: Privatna arhiva
“Nijesam htio da dam ostavku”: Popović, Foto: Privatna arhiva

Bivši izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) Predrag Popović tvrdi da je sa tog mjesta smijenjen nezakonito, nakon političkog dogovora unutar vladajuće koalicije.

On je na jučerašnjem ročištu u Osnovnom sudu kazao da ga je tadašnji Direktor za željeznice u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Milan Banković pozvao telefonom i rekao mu da mora da podnese ostavku jer je političkim dogovorom to mjesto pripalo nekom drugom.

“Rekao sam mu tada da nemam namjeru da podnosim ostavku, jer bih tim činom pokazao da sam za nešto kriv, a nijesam, već sam svojim radom ostvario pozitivan efekat u preduzeću, jer sam uštedio oko milion eura kompaniji gdje sam zatekao vrlo loše stanje”, kazao je Popović.

Njega je Odbor direktora ŽPCG imenovao u aprilu 2017. godine za izvršnog direktora, a razriješio ga je u februaru 2019. godine. Na njegovo mjesto došao je aktuelni izvršni direktor ŽPCG Nenad Babić.

Popović je kazao da je za razrješenje saznao narednog dana iz novina, dok na dnevnom redu sjednice Odbora direktora, na kojoj je smijenjen, to nije bila tačka dnevnog reda. Tvrdi i da je ta odluka nezakonita.

“Sasvim sam najnormalnije na toj sjednici govorio sa članovima Odbora, informisao sam ih o onome šta je urađeno, a šta treba da se uradi po svim tačkama dnevnog reda. Samo mi je predsjednik Odbora (Eldin Mucević) kazao da smo završili i da imaju samo još nešto oni da rasprave, a da im ja za to nijesam potreban. Sjutradan sam saznao da sam razriješen”, kazao je Popović.

On u odvojenim postupcima tuži ŽPCG zbog, kako tvrdi, nezakonite odluke o razrješenju i za naknade koje su ga sljedovale nakon smjene kao državnog funkcionera.

Sudski postupak u kojem traži naknade okončan je juče, a sutkinja Marija Bošković će u roku od mjesec dana donijetu prvostepenu presudu. Postupak u kojem Popović traži poništenje odluke o razrješenju još traje.

Popović tvrdi da nije bio zaposlen u ŽPCG, pa da je nakon smjene mogao biti raspoređen na drugo mjesto, već da su ga imenovali na to mjesto “iz građanstva”.

“Nakon odluke Odbora o mom razrješenju ostao sam bez posla i prema Zakonu od državnim funkcionerima trebalo je da mi se isplate naknade koje bih primao do kraja te godine, a razriješen sam početkom drugog mjeseca (6. februara)”, kazao je Popović.

Prema nalazu vještaka ekonomsko-finansijske struke po osnovu naknada Popovića sljeduje 7.981 euro. On je kazao da mu je mjesečna zarada u ŽPCG bila oko 1.500 eura, dok su mu isplaćene naknade za neiskorišćene odmore.

Pravna zastupnica ŽPCG Enisa Birno, tražila je od Boškovićeve da odbaci tužbeni zahtjev bivšeg direktora te kompanije kao neosnovan.

Odbor direktora ŽPCG odbio da isplati Popovića nakon smjene

Popović je nakon razrješenja od ŽPCG tražio da mu isplati 25 mjesečnih neto zarada (oko 35.000 eura), koliko je trebalo da primi do kraja isteka ugovora o radu ili 12 plata (16.000 eura) po osnovu naknade, koje bi ga sljedovale kao državnog funkcionera. Odbor direktora ŽPCG, na čelu sa Mucevićem, odbio je ovaj predlog kao neosnovan.

Bonus video: