Popović: Tranzicioni dobitnici bliski porodici Đukanovića dužni su stotine miliona eura

"Kada se pogleda lista najvećih poreskih dužnika, jasno je zašto je propuštena šansa da se blagovremeno naplati poreski dug i pored svih mehanizama koje je Vlada imala na raspolaganju"
86 pregleda 6 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 25.01.2017. 13:50h

Formiranje Poreske policije, koja bi bila nosilac aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti privrednog poslovanja, doprinijelo bi većoj efikasnosti Poreske uprave (PU), ojačalo poresku disciplinu i unaprijedilo poresku kulturu obveznika, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da Zakon o poreskoj administraciji predviđa mogućnost formiranja Poreske policije, kao i da je Državna revizorska institucija (DRI) ukazivala na neophodnost formiranja posebnog odjeljenja koje bi se, između ostalog bavilo poreskim prevarama, s obzirom na to da je utvrđeno da pojedine kompanije koje posluju u Crnoj Gori izbjegavaju plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

"Kada se pogleda lista najvećih poreskih dužnika, jasno je zašto je propuštena šansa da se blagovremeno naplati poreski dug i pored svih mehanizama koje je Vlada imala na raspolaganju. Državna preduzeća i tranzicioni dobitnici, koji su inače bliski porodici bivšeg premijera Mila Đukanovića, danas su dužni stotine miliona eura po osnovu nenaplaćenog poreza", navela je Popović u saopštenju.

Ona smatra da je upravo zaštita njihovih interesa razlog što se od 2014. godine, kada je donijeta poslovna strategija PU do 2019. godine, nije formirala Poreska policija. Ta strategija je, između ostalog, predviđala formiranje uskostručnog organa koji bi se uhvatio u koštac sa koruptivnim radnjama u privredi, nelegalnim poslovanjem, utajom poreza i poreskom evazijom.

Popović je dodala da nije formiran ni Odsjek za upravljanje poreskim dugom, iako je to strategijom bilo predviđeno i pored toga što je poreski dug posebno eskalirao od 2014. godine.

"Sve zemlje okruženja imaju Poresku policiju, koja postiže odlične rezultate u borbi protiv sive ekonomije i krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja", kazala je Popović.

Ona je navela da je u Srbiji za samo godinu otkriveno 201 fantomsko preduzeće koje pomaže regularnim firmama da izbjegnu plaćanje poreza, kao i da je otkriveno 13,5 milijardi dinara (RSD) utajenog poreza.

"To bi trebalo da bude dovoljan razlog da PU i Ministarstvo finansija dobro razmisle da li formiranje sektora Poreske policije ili Odjeljenja za poreske prevare može da riješi nagomilane probleme iz oblasti platnog prometa i privrednog poslovanja", saopštila je Popović.

Bonus video: