Poreska uprava: Bruto naplata poreza 672,15 miliona eura

Iz PU je saopšteno da je taj iznos 20 miliona eura, odnosno tri odsto veći od plana za prvih devet mjeseci
74 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.10.2016. 17:51h

Poreska uprava (PU) je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 672,15 miliona eura, što je skoro 30 miliona eura ili 4,6 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz PU je saopšteno da je taj iznos 20 miliona eura, odnosno tri odsto veći od plana za prvih devet mjeseci.

“Na poreze i doprinose na lična primanja odnosi se 434,27 miliona eura, što čini 64,5 odsto u ukupnoj ostvarenoj bruto naplati, na porez na dodatu vrijednost 150,6 miliona eura ili 22,4 odsto, a na porez na dobit preduzeća 43,19 miliona eura ili 6,42 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pozitivan trend naplate nastavio se i po završetku turističke sezone, pa je u septembru ostvarena ukupna bruto naplata od 89,68 hiljada eura, što je osam miliona eura ili 9,4 odsto više nego u komparativnom periodu prošle godine, odnosno pet miliona eura ili 6,2 odsto iznad plana.

“Ostvarena naplata je rezultat intenzivnih i koordiniranih aktivnosti svih službi u PU, ali i urednih poreskih obveznika, koji uz visok stepen poreske disipline redovno izmiruju poreske obaveze, kao i proaktivnog odnosa prema obveznicima i njihovim asocijacijama, s posebnim fokusom na jačanje komunikacije u cilju približavanja poreskih propisa i podsjećanja na njihova prava i obaveze”, rekli su iz PU.

Pristup PU, kako se dodaje, karakteriše razumijevanje poteškoća na koje nailaze obveznici u nastojanju da izmire poreske obaveze i afirmacija urednog poslovanja i dobrovoljne poreske discipline, ali i nulta stopa tolerancije prema poreskoj evaziji.

“Aktivnosti na unaprijeđenju stepena poštovanja poreskih propisa sprovode se u kontinuitetu, uz poštovanje principa transparentnosti i jednakog tretmana svih obveznika, pa se očekuje da će ambiciozno postavljen plan naplate prihoda za ovu godinu biti ostvaren do kraja godine”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: