Poreska uprava nije spremna za softverske prevare

U akciji u Sarajevu uhapšeno 19 osoba, među kojima i bivši i aktuelni direktori firme Inspirit, koja je ugostiteljima iznajmljivala softver “Insprit gastro”
4631 pregleda 4 komentar(a)
Softver omogućavao utaju poreza ugostiteljima u BiH, Foto: Screenshot
Softver omogućavao utaju poreza ugostiteljima u BiH, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.05.2019. 20:36h

Inspektori Poreske uprave u Crnoj Gori nemaju dovoljno tehničkih znanja i vještina da otkriju i sankcionišu moguću utaju poreza zloupotrebom sofvera, kazali su iz te institucije, ali tvrde i da prilikom dosadašnjih kontrola “nije uočena upotreba softverskih rješenja” koja bi to omogućila.

“Prilikom dosadašnjih kontrola nije uočena upotreba softverskih rješenja koja omogućavaju utaju poreza, te po tom osnovu do sada nisu podnošene krivične prijave zbog sumnje na utaju poreza nastalu instaliranjem i upotrebom softverskih rješenja radi skrivanja prometa. Takav vid postupanja privrednika nije lako detektovati prilikom standardnih postupaka inspekcijskog nadzora, zbog čega su inspektorima potrebna i tehnička znanja i vještine u otkrivanju i sankcionisanju poreske utaje vezane za zloupotrebe softvera”, kazali su iz Poreske uprave.

Iz institucije na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, “Vijestima” su to kazali komentarišući aferu “Kasa” u Bosni i Hercegovini, u kojoj je u Sarajevu nedavno uhapšeno i pritvoreno više lica, zbog sumnji da su koristili specijalizovan ugostiteljski program i tako sakrili stvarno stanje prometa.

U toj akciji u Sarajevu je tokom marta uhapšeno 13, te u aprilu još šest osoba, među kojima i odgovorni iz više ugostiteljskih objekata.

Pritvoreni su i Oleg Krautblat i Ines Juretić, bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit, koja je ugostiteljima iznamljivala “Insprit Gastro”, softver koji je omogućio da se Poreskoj upravi BiH ne prikaže stvarno stanje prometa.

“Poreska uprava Crne Gore upoznata je sa predmetom istrage lica u Federaciji BiH za koje se sumnja da su izvršila krivično djelo utaje poreza putem zloupotrebe softverskog rješenja na poreskim registar kasama”, kazali su iz te institucije “Vijestima”, te istakli da - iako nemaju kapaciteta da to i uoče, tokom dosadašnjih kontrola na crnogorskom tržištu, poreski inspektori nisu zabilježili da je neko koristio softver kako bi sakrio pravo stanje prometa.

Softver “Inspirit gastro”, koji je ugostiteljima u BiH omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa, promovisan je i u Crnoj Gori prije dvije godine, preko firme VG Group. Ista firma i danas nudi softver potpuno istog interfejsa, ali drugačijeg naziva.

Njihov softver za ugostitelje, “VG Gastro”, kako je “Vijestima” rekao izvršni direktor Srđan Grgić, ima oko 80 korisnika u Crnoj Gori.

Grgić je potvrdio da su prije dvije godine iz te barske firme, pored ostalog, i na Facebooku promovisali bh rješenje “Insprit gastro”, ali negira da danas postoji veza tog, sa verzijom programa koji je u ponudi firme VG Gorup.

“Počeli smo prodaju sotvera ‘Inspirit gastro’ u 2017. godini, ali nismo bili zadovoljni finkcionalnošću tog softvera, te smo tražili da se uradi program koji je prilagođen crnogorskom tržištu. Nakon toga smo novi softver nazvali ‘VG gastro’, a sve programe ‘Inspirit gastro’ koji su bili na tržištu, smo zamijenili novim softverom”, rekao je Grgić “Vijestima”.

Na pitanje da li postoji povezanost ta dva softvera ili je u pitanju potpuno različit proizvod, on je rekao da je “program ‘VG gastro’ funkcionalno potpuno različit od programa ‘Inspirit gastro’”.

Sagovornici “Vijesti” upućeni u prilike, tvrde da je na crnogorskom tržištu dostupno više programskih rješenja koja korisnicima omogućavaju da od poreskih inspektora sakriju stvarni promet.

Kao jedno od njih, navode rješenje koje ugostiteljima omogućava izdavanje naloga kuhinja/šank koji sadrži elemente računa (artikal i cijenu), ali se ne prikazuje i u izvještajima sa kase...

Često nailaze na duple kase

Poreski inspektori u Crnoj Gori na terenu se najčešće suočavaju sa neevidentiranjem prometa preko poreskih registar kasa, što podliježe prekršajnoj odgovornosti, ali i sa slučajevima evidentiranja prometa preko tzv. duplih kasa, rečeno je “Vijestima”.

U tom slučaju, kako navode iz Poreske uprave, dio prometa se evidentira preko fiskalizovane, a dio preko nefiskalizovane kase.

Opet planiraju formiranje poreske policije

U cilju edukacije poreskih inspektora, Poreska uprava će sa kolegama iz Federacije BiH u narednom periodu raditi na edukaciji i razmjeni informacija.

Podsjećaju i da je, u cilju unapređenja kontrole i otkivanja i sankcionisanja krivičnih djela u oblasti privrednog prometa, planirano i formiranje poreske policije.

Bivši službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Mićo Martinović izabran je za direktora poreske policije još u februaru 2016. ali je već dvadesetak dana kasnije predloženo njeno ukidanje i ta služba nije zaživjela do danas.

Bonus video: