Poreska uprava: Prije stečaja sve dužnike analiziramo

Rudnik uglja je 23. februara zvanično podnio zahtjev za reprogram duga od 13.437.191 eura na 60 rata
0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.02.2017. 19:30h

Povodom pisma Građanskog pokreta “Za nas” koje je objavljeno u “Vijestima” 23. februara reagovala je Poreska uprava. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Poreska uprava u kontinuitetu, neselektivno i transparentno koristi sve instrumente propisane Zakonom o poreskoj administraciji i ostalim propisima za naplatu poreskih potraživanja (blokiranje žiro-računa, uspostavljanja hipoteke nad imovinom dužnika, iniciranje stečajnog postupka po iscrpljivanju ostalih mjera za obezbjeđenje potraživanja.)

Misija PU nije gašenje privrednih subjekata, već doprinos jačanju privredne aktivnosti izgradnjom većeg stepena poreske disipline. Prilikom preduzimanja mjera prinudne naplate, a naročito nepopularne mjere iniciranja stečajnog postupka vrši se detaljna analiza svakog pojedinačnog slučaja, pri čemu se prvo pristupa naplati potaživanja od lica kod kojih postoji mogućnost naplate duga, u zavisnosti da li posjeduju imovinu i da li je ona opterećena založnim pravom. U nastojanju da se naplati poreski dug na što bezbolniji način uz opstanak privrednih subjekata, obveznicima je data i mogućnost izmirenja duga na rate Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja.

Obveznici kod kojih je početkom nedjelje inicirano otvaranje stečajnog postupka posjeduju imovinu koja nije opterećena hipotekom ili fiducijom i iz koje je moguće naplatiti dio poreskog duga kroz stečaj. To, nakon što je utvrđeno da oni nijesu zainteresovani da kroz reprogram poreskih potraživanja poreske obaveze izmire u ratama.

Rudnik uglja je 17. februara preuzeo je potvrdu o stanju poreskog duga (N3 obrazac) potreban za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskih potraživanja, a 23. februara je i zvanično podnio zahtjev za reprogram. Zahtjevom se traži reprogram duga od 13.437.191,94 na 60 rata. Treba naglasiti i da se, uprkos činjenici da je u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja obveznicima ostavljena mogućnost da jednokratnu uplatu od 10 procenata ukupnog duga, izvrše u roku od 90 dana od donošenja rješenja, odnosno do jula, ovaj poreski obveznik obratio zahtjevom za odobrenje da jednokratnu uplatu izvrši odmah po podnošenju zahtjeva za reprogram, odnosno do kraja februara, imajući u vidu da je u obostranom interesu i poreskog obveznika i poreskog organa što hitnije namirenje poreskog duga.

Zato PU kod Rudnika uglja nije inicirala otvaranje stečaja , kao ni kod svih poreskih dužnika koji su se već odazvali na javni poziv za reprogram poreskog duga ili koji su obavijestili poreski organ o namjeri da reprogramiraju dug.

PU će i narednom periodu preduzimati sve mjere, (uključujući i predlaganja stečaja ) kod svih lica od kojih ne bude moguće naplatiti poreski dug (obveznika koji se ne prijave za reprogram poreskih potraživanja ili koji ne budu poštovali donijeta rješenja o reprogramu).

Imajući u vidu da se stečajni postupak ne može pokrenuti kod obveznika koji posjeduju nepokretnu imovinu ako je ona opterećena založnim pravom, PU će u cilju namirenja poreskog duga sljedeće nedjelje oglasiti prodaju više nekretnina poreskih dužnika nad kojima je u postupku prinudne naplate uspostavljena hipoteka.

U Poreskoj upravi jednak i neselektivan tretman imaju svi poreski obveznici, pri čemu ulažemo maksimalne napore da obezbijedimo visok stepen poštovanja poreskih propisa”.

Bonus video: