Poreska uprava reagovala na navode Alekseja Navaljnog: Neosnovane optužbe

U Poreskoj upravi su odbacili navode ruskog političara da je njihov službenik primio mito
85 pregleda 4 komentar(a)
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.10.2013. 19:36h

Poreska uprava juče je reagovala povodom teksta “Navaljni sumnja i na mito u Crnoj Gori”.

U tekstu je prenijeta izjava ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog koji je kazao da je vještak kojeg je angažovao utvrdio da je falsifikovan njegov potpis u osnivačkim aktima MRD Company iz Bara, kao i ponovljen stav Poreske uprave da njihov sajt nije hakovan, da je Navaljni registrovan kao jedan od osnivača i da su uredno predata sva dokumenta.

"...Navaljnog upućujemo da se za eventualnu provjeru autentičnosti dokumenata obrati nadležnim organima, te da u svoje političke ciljeve ne miješa Poresku upravu..."

Poreska uprava juče je medijima proslijedila kopije ovih dokumenata - ugovora o osnivanju, kopije pasoša osnivača, punomoćja, statut, potvrda registracija i izvod iz Službenog lista gdje je objavljen oglas.

“Uvidom u dokumentaciju u Centralnom registru privrednih subjekata utvrđeno je da je nesumnjivo i neosporno izvršena registracija preduzeća MRD Company 2007. godine, čiji je jedan od osnivača g-din Navaljni.

Dokumenti iz ovog predmeta dostavljeni Centralnom registru ovjereni su kod Osnovnog suda Bar i od strane advokata Vladimira Marunovića. Kao takva, dokumentacija je bila relevantna i dovoljna za proceduru registracije i mogućila je da postupak bude objavljen.

CRPS nije nadležan za provjeru autentičnosti potpisa i pečata, te ukoliko postoji sumnja da je došlo do bilo kakvig krivotvorenja dokumentacije u proceduri ovjere dokumenata, koja je prethodila registraciji, potrebno je kontaktirati nadležne organe, odnosno Tužilaštvo i Upravu policije”, navedeno je iz Poreske uprave.

Oni su insinuacije da je njihov službenik primio mito zbog ovog slučaja odbacile kao neosnovane i besmislene, jer u vrijeme registracije navedenog preduzeća CRPS nije bio u nadležnosti Poreske uprave, već Privrednog suda.

Aleksej Navaljni

"...Neosnovano (je) insinuirati da je Poreska uprava u bilo kakvoj sprezi sa zvaničnim Kremljom, a naročito da je umiješana u navodno krivotvorenje dokumenata"

“Podsjećamo da je Centralni registar privrednih subjekata prešao u nadležnost PU tek 2012. godine. Sem toga, malo je vjerovatno da je prije šest godina bilo ko, pa čak i zvanični Kremlj, mogao imati interes da izvrši takvo krivično djelo radi političke kompromitacije gospodina Navaljnog”, kazali su iz Poreske uprave.

Navedeno je i da je njihovo saopštenje o ovom slučaju od 22. avgusta potpuno autentično i predstavljalo je zvaničan odgovor.

“Želimo podsjetiti Navaljnog da Poreska uprava niti prati rusku političku scenu, niti ima preference prema bilo kojoj političkoj orijentaciji u Rusiji, te da u ovoj Upravi sva lica, pa i Navaljni, imaju jednak tretman i značaj.

Stoga je potpuno neosnovano insinuirati da je Poreska uprava u bilo kakvoj sprezi sa zvaničnim Kremljom, a naročito da je umiješana u navodno krivotvorenje dokumenata.

Gospodina Navaljnog upućujemo da se za eventualnu provjeru autentičnosti dokumenata obrati nadležnim organima, te da u svoje političke ciljeve ne miješa Poresku upravu i poreske službenike koji obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika”, navedeno je između ostalog u saopštenju koje je potpisao direktor PU prof.dr Milan Lakićević.

Vladajuća partija je dokument o osnivanju firme u Baru koristila u kampanji protiv Navaljnog koji je bio kandidat za gradonačelnika Moskve jer po njihovom zakonu državni funkcioneri i kandidati za državne funkcije ne smiju imati firme i račune u inostranstvu.

Bonus video: