Poreske policije još nema, a šef davno izabran

Postojanje poreske policije u okviru Poreske uprave i njene nadležnosti nijesu predviđeni Zakonom o poreskoj administraciji, ni Zakonom o krivičnom postupku
412 pregleda 4 komentar(a)
Miodrag Martinović (Novine)
Miodrag Martinović (Novine)
Ažurirano: 09.07.2016. 18:34h

Dalji koraci u formiranju sektora poreske policije zavisiće od odredbi novog akta o sistematizaciji radnih mjesta, čije je usvajanje u proceduri, kao i od eventualne izmjene postojećih propisa koji regulišu ovu oblast, saopštili su “Vijestima” iz Poreske uprave.

Do tada će, kako su kazali, aktivnosti vezane za borbu protiv poreskih utaja i sive ekonomije, koordinaciju sa drugim organima na suzbijanju pojava pranja novca, organizovanog kriminala, koruptivnih radnji u privredi i slično, Poreska uprava realizovati kroz postojeće ljudske resurse - poresku inspekciju, i u saradnji sa ostalim državnim organima - Upravom policije, Upravom za sprječavanje pranja novca i tužilaštvom.

Podsjećaju da postojanje poreske policije u okviru Poreske uprave i njene nadležnosti nijesu predviđeni Zakonom o poreskoj administraciji, ni Zakonom o krivičnom postupku. Tim zakonima, kako su objasnili, trebalo bi da se propišu obaveze i ovlašćenja ove organizacione cjeline u sprovođenju izviđajnih radnji - prikupljanje obavještenja od građana, obavljanje potrebnog pregleda prevoznih sredstava, putnika i prtljaga, pregleda određenih objekata i prostorija državnih organa, privrednih društava, ostvarivanja uvida u njihovu dokumentaciju i oduzimanja po potrebi...

Iz PU, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, su kazali da bi formiranje sektora, odnosno zapošljavanje službenika koji zbog postojećih zakonskih odredbi ne mogu obavljati zadatke u punom kapacitetu, predstavljalo nepotrebno trošenje dostupnih resursa.

“Iz navedenih razloga sektor poreske policije, iako je predviđen postojećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija, do sada nije formiran”, rekli su iz Poreske uprave odgovarajući na pitanje da li će i kada biti formirana poreska policija.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić predložio je u martu ukidanje Sektora poreske policije, iako je 20-ak dana prije toga na konkursu izabrao šefa tog sektora Miodraga Martinovića. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Žugić je pomoćnika direktora Poreske uprave za Sektor poreske policije Martinovića izabrao nakon naredbe Upravne inspekcije da ispoštuje zakon jer su još u januaru 2015. istekli rokovi za izbor šefa poreske policije.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović apelovao je ranije da poreska policija mora da počne da radi i da se tako omogući značajno smanjenje poreskog duga, koji, iznosi nekoliko stotina miliona eura.

Bonus video: