Poreski dug će platiti na parče

U saopštenju je istaknuto da je početkom plaćanja poreskog duga posebno zadovoljan akcionar Aco Đukanović koji je, kako se navodi, kao manjinski akcionar to tražio još od 2013
1 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.03.2017. 18:25h

Pljevaljski Rudnik uglja uplatio je 1,35 miliona eura na ime poreskog duga, što je deset odsto od 13,5 miliona koliko duguje za poreze.

Skupština akcionara, kako je navedeno u saopštenju, dala je preksinoć saglasnost da se Rudnik kreditno zaduži i uplati dodatnih 2,7 miliona, dok bi ostatak poreskog duga od 9,4 miliona platio kroz reprogram na 60 mjesečnih rata. Odlučeno je i da se za narednu Skupštinu akcionara pripremi detaljna informacija o rješavanju poreskog duga, kao i da se ranije usvojeni model iz decembra prošle godine stavi van snage.

U saopštenju je istaknuto da je početkom plaćanja poreskog duga posebno zadovoljan akcionar Aco Đukanović koji je, kako se navodi, kao manjinski akcionar to tražio još od 2013.

Ekonomski analitičar Dejan Mijović kazao je da je veoma sporna odluka Skupštine akcionara da poništi svoju prethodnu odluku o zaduženju radi otplate cjelokupnog poreskog duga od 13,5 miliona i da se opredijeli za odlaganje. On je naveo da je ta odluka netransparentna.

“Skupština je, naime, prethodno dala mandat upravi društva da se zaduži i radi otplate dospjelih milionskih rata kredita komercijalnim bankama, a u novoj odluci se to uopšte ne pominje. Skupština je takođe "previdjela" i druge narasle obaveze društva, za koje posljednji izvještaj revizora RUP-a tvrdi da su ogromne”, naveo je Mijović.

On kaže da sve ovo ne bi zavrijedilo veliku pažnju javnosti da sadašnji većinski vlasnici Rudnika A2A i Aco Đukanović ne dogovaraju prodaju svojih akcija EPCG-u a time i dugova.

“Posebno sporno u čitavoj priči je što na Skupštini nije bilo ni riječi o nezavisnom konsultantu koga je trebalo angažovati da izvrši procjenu dugova i imovine RUP-a i nakon toga iznese ocjenu o realnoj vrijednosti njegovih akcija za koje A2A i Đukanović traže 17 miliona eura. Odluka o angažovanju konsultanta je donijeta na Skupštini akcionara EPCG od 31. januara, ali nakon toga je nastalo zagonetno ćutanje koje upućuje na zaključak da do njega možda neće ni doći”, naveo je Mijović.

Akcionari su jednoglasno podržali odluku o investicijama u 2017. od osam miliona eura, a način finansiranja će definisati Odbora direktora.

Popadić kaže da je država zaštićena i da sarađuju sa A2A

Na pitanje “Vijesti”, da li je interes države u Rudniku uglja zaštićen ili privatni interesi A2A i trećeg po veličini vlasnika Aca Đukanovića određuju sudbinu ovog preduzeća, izvršni direktor Rudnika Slavoljub Popadić je odgovorio da iz perspektive dvoipogodišnjeg iskustva u Rudniku, može da potvrdi da su interesi države potpuno zaštićeni. “Menadžment kompanije ima punu podršku Odbora direktora u kojem sjede predstavnici akcionara koje ste pomenuli. Iako je A2A najveći pojedinačni akcionar, aktivnosti Odbora direktora koordinira predstavnik državnog kapitala, što samo po sebi govori o respektu pozicije države i njenih interesa. Odluke Odbora direktora i Skupštine su do sada donošene uz punu saglasnost svih strana bez preglasavanja i dovođenja u neravnopravnu poziciju bilo koga od tri pomenuta akcionara”, kazao je Popadić .

Na pitanje da li će do spajanja Rudnika i EPCG doći do kraja 2017, Popadić je odgovorio da je “spajanje dva privredna kolektiva koji su gotovo 100 odsto upućeni jedan na drugog prirodno i u obostranom interesu”.

“Da li će do spajanja doći ili ne, zavisi isključivo od stave akcionara obje kompanije”, dodao je Popadić .

Bonus video: