Poreznici dobili najviše jedinica

Od 26 indikatora polovina je dobila najnižu ocjenu. MMF preporučuje Poreskoj profesionalan, posvećeni menadžment
63 pregleda 2 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2015. 07:22h

Poreskoj upravi (PU) treba profesionalan, posvećeni menadžment za kreiranje i sprovođenje sveobuhvatnog programa reforme. Prvi strateški cilj mora da bude popravljanje nedostatka u osnovnim funkcijama poreske administracije, uključujući informacioni sistem (IT).

To je ključna preporuka koju je Međunarodni monetarni fond (MMF) istakao u ekspertskom izvještaju o ocjeni učinka rada PU, koji obuhvata i mjeri ključne rezultate u poređenju sa međunarodnom praksom i evropskim standardima.

Prema izvještaju MMF-a, u koji "Vijesti" imaju uvid, ocjena učinka rada PU urađena je na osnovu 26 indikatora od kojih je 13, odnosno polovina, dobila najnižu ocjenu (D).

Osam indikatora je dobilo ocjenu C koja znači slabe rezultate u odnosu na međunarodnu praksu, a četiri su dobila B ocjenu koja je malo ispod dobre međunarodne prakse. Samo je jedan indikator dobio najveću, A ocjenu, koja označava snažan učinak u radu.

MMF je boravio u ekspertskoj misiji u PU od 27. oktobra do 10. novembra. Predstavnici MMF-a su istakli da PU ima sedam slabosti od kojih je prva nepouzdan registar poreskih obveznika koji ne može u potpunosti da podrži upravljanje ispunjavanjem poreskih obaveza.

"Slabosti su ograničena djelotvornost programa podnošenja poreskih prijava i izvršenja plaćanja, slabo upravljanje poreskim dugom koji je usložnjen nemogućnošću da se identifikuje dug koji se ne može naplatiti i nepostojanje programa inspekcija koje se snažno oslanjaju na rizik koji koristi na djelotvoran način informacije koje dolaze do trećih lica“, konstatovano je u izvještaju.

Problemi PU su i slab sistem rješavanja sporova, nizak nivo elektronskog podnošenja prijava i nepostojanje strukturnog sistema.

"Kroz 26 indikatora u svim segmentima rada PU identifikovane su značajne slabosti koje su prisutne u najvažnijim komponentama poreske administracije uključujući bazične funkcije, registracije obveznika, inspekcije i žalbe poreskih obveznika”, stav je MMF -a, prenose izvori “Vijesti” bliski PU.

Od sredine oktobra na čelu PU je vršilac dužnosti direktora Miomir M. Mugoša. Konkurs za izbor direktora je završen i, prema nezvaničnim informacijama, za sada je samo on kandidat da ostane na toj poziciji.

Mugoša je naslijedio profesora državnog Ekonomskog fakulteta Milana Lakićevića, koji je najvećim dijelom naslijedio dugogodišnje probleme u PU, na koje upozorava i MMF.

DRI kritikovala dug, PU da ispuni preporuke do 5. decembra

Prednosti PU su kapacitet da otkrije neregistovane poreske obveznike, informisanje i edukacija obveznika, eksterni nadzor, transparentnost strategija, planova i rezultata, kao i postizanje ciljeva Vlade koji se odnose na prihode, navodi se, između ostalog, u izvještaju MMF-a.

Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o efikasnosti PU u naplati poreskog duga početkom juna ukazala je da je nenaplaćeni dug na kraju prošle godine iznosio 720,1 milion eura. Upozoreno je da Poreska uprava nema mogućnosti da sa postojećim modelom i raspoloživim ljudskim resursima obezbijedi efikasnu naplatu poreskog duga.

Iz PU je saopštavano da dug iznosi oko 532 miliona. DRI je dala osam preporuka koje Poreska uprava treba da ispuni i da o tome pošalje izvještaj vrhovnoj reviziji za šest mjeseci. Rok za to ističe 5. decembra.

Jedna od ključnih preporuka je da se iz sistema evidencije izbriše poreski dug koji je nenaplativ.

Bonus video: