Port of Adria: Poštujemo zakon, CAMA poredi neuporedivo

“Nije tačno da se podaci koje je saopštio izvršni direktor Sedat Kara saopštio u intervjuu razlikuju od prezentovanih u konsolidovanom izvještaju, navode iz PoA
55 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.04.2018. 16:45h

Nijesu tačni navodi Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) da Port of Adria (PoA) obmanjuje akcionare. Izvještaji o poslovanju Port of Adria pripremaju se u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i zakonskim propisima u Crnoj Gori. Od 2014. godine, reviziju naših poslovnih izvještaja obavljaju isključivo međunarodne revizorske kompanije”, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Port od Adria.

Reagujući na navode Aleksandra Raspopovića iz Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA), objavljene u “Vijestima” u ponedjeljak u tekstu pod naslovom “Port of Adria, Luka i Plantaže obmanjuju akcionare”, iz barske kompanije su istakli da su njihovi “finansijski izvještaji dostupni svim akcionarima, a na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti i široj javnosti”.

Raspopović je saopštio da se menadžment barskog Port of Adria javno pohvalio sa rastom prihoda i operativnim profitom, ali i da su zvanični rezultati pokazali pad istih i operativni gubitak.

“Takođe, postoji i razlika između rezultata objavljenih u Crnoj Gori i onih koje je objavio Global Ports Holding na Londonskoj berzi”, naveo je Raspopović, koji je ranije javno saopštio da se za objašnjenje pismeno obratio barskoj kompaniji.

Iz Port of Adrie u reagovanju tvrde, međutim, da ne postoji niti jedan upit manjinskih akcionara na koji nijesu uredno odgovorili, uključujući zahtjev CAMA na koji su odgovorili 2. aprila.

“Takođe nije tačno da se podaci koje je saopštio izvršni direktor gospodin Sedat Kara u intervjuu datom sredinom januara razlikuju od podataka prezentovanih u konsolidovanom izvještaju GPH. U pitanju su kategorije koje ne treba porediti, što smo i pojasnili u odgovorima koje smo dostavili CAMA. Takođe, GPH u svom izvještaju koristi američki dolar, a PoA valutu euro što je dovelo do razlike u cifri koja označava operativni profit. Međutim, kada u obzir uzmete kurs razmjene eura za dolar, jasno je da nema odstupanja. I to smo objasnili”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: