Poruka preduzetnika koji nema dugova: Stvoren ambijent za prevarante

Uvijek je bilo onih koji vole druge da "zavrnu", ali posljednjih godina je veliki procenat onih koji ne poštuju zakon i kolege sa kojima posluju
206 pregleda 7 komentar(a)
Milutin Ljumović, Foto: Boris Pejović
Milutin Ljumović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2014. 18:54h

Nepošteni privrednici koji ne plaćaju na vrijeme kolegama i državi ni kada imaju i koji gledaju kako nekog da prevare ozbiljno ugrožavaju privredni ambijent i država mora naći način da ih u tome spriječi i da zaštiti one koji legalno posluju, kazao je vlasnik preduzeća Kameks Milutin Ljumović.

On se hvali time da za 22 godine, koliko se bavi preduzetništvom, nikada nikom nije ostao dužan, da mu nikada preduzeće nije bilo ni dana u blokadi i da je redovno izmirivao sve obaveze prema partnerima, državi i zaposlenima.

"I ranije je bilo onih koji vole druge da 'zavrnu', ali posljednjih godine je poveliki procenat onih koji ne poštuju zakon i kolege sa kojima posluju. Ostanu vam dužni, vi ih čekate, zovete i molite, a rokovi prolaze.

Vi preko suda pokrenete prinudnu naplatu, a on otvori drugo preduzeće i nastavi da radi. Podnesete tužbu, a to može da se odugovlači godinama dok ne zastari”, objasnio je on. Ljumović je ukazao da takvi privrednici i njihovi dugovi sada opterećuju ostale i ugrožavaju im opstanak, stvaraju se gubici za državni budžet i Fond PIO.

“Krajnje je vrijeme da država reaguje", kazao je Ljumović. Nedavno su, kako je naveo, usvojene izmjene zakona koje su skratile rokove za plaćanja i to bi moglo da bude dio rješenja ako se bude poštovalo i ako držav n e službe i sudovi budu ažu rni. "Sada su ti rokovi za plaćanja skraćeni na 30 do 60 dana, a u nekim evropskim zemljama su 15 dana.

To jeste napredak, ali moramo mnogo brže da usvajamo takva evropska pravila i norme u poslovanju.

Ukoliko ovakvo stanje potraje biće sve teže poslovati, a onda će i država imati manje novca", naveo je Ljumović. On je kazao da se hitno mora usvojiti zakon koji bi vlasnicima koji su firme odveli u bankrot i ostavili velike dugove onemogućavalo otvaranje novih firmi, kao i da vlasnici svojom ličnom imovinom odogovaraju za dugove svojih preduzeća.

"Sada mogu da čim naprave dugove na ime jedne firme, osnuju drugu i tako nastave da 'posluju' dok ne naprave nove dugove i sve tako u krug. Mnogim poštenim i uzornim privrednicima je posao ugrožen zato što ovakve pojave ostaju nekažnjene. Ko zna koliko ih je moralo da zatvori firmu i otpušta radnike. Mora se naći način i da sudstvo u ovakvim slučajevima bude ažurnije", poručio Ljumović.

Registri preduzeća takvi da se ne zna ko iza njih stoji

Problem za poštene privrednike, kako je kazao Ljumović, je što u Crnoj Gori ne postoje registri u kojima vi možete jasno vidjeti ko stoji iza neke firme, kakvi su joj finansijski izvještaji i bonitet .

"Kada bi i kod nas postojali takvi registri lako bi ste mogli da provjerite nove partnere ili one koji žele to da vam postanu.

Ako bi ti izvještaji bili loši ili vam nešto bude sumnjivo jednostavno ne sklapate nikakve ugovore. Bilo bi manje prevarantskih firmi i lakše bi ste mogli da ih izbjegnete", predložio je Ljumović.

U crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata Poreske uprave nedavno su vlasnicima i odgovornim licima izbrisani i matični brojevi, a nema ni drugih podataka osim imena na osnovu kojeg bi precizno utvrdili njihov identitet. U registru ne postoje ni izvještaji o poslovanju.

Bonus video: