Posao koji žena uradi u Crnoj Gori vrijedi 14% manje u odnosu na isti koji uradi muškarac

Veliki broj žena je samo na papiru u upravljačkim strukturama, dok firmama upravljaju njihovi muževi, braća i sinovi
9 komentar(a)
posao, kancelarija, Foto: Shutterstock
posao, kancelarija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2013. 15:03h

Posao koji uradi žena u Crnoj Gori vrijedi 14 odsto manje u odnosu na isti posao koji završi muškarac, rezultati su istraživanja Međunarodne organizacije rada (MOR) i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Na osnovu podataka iz publikacije Procjena okruženja za žensko preduzetništvo u Crnoj Gori proizilazi da žene u Crnoj Gori u biznis ulaze iz nužde.

Procjene su da je simboličnih 9,6 odsto žena vlasnica biznisa i to je podatak koji je više puta istican, ali u publikaciji se navodi i da je i u tom malom učešću veliki broj žena samo na papiru u upravljačkim strukturama, dok firmama upravljaju njihovi muževi, braća i sinovi.

Predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Danijela Laketić napominje da se na globalnom nivou broj preduzetnica svakodnevno povećava, što je rastući trend i u Crnoj Gori. “Međutim, taj broj je značajno manji u odnosu na zemlje regiona, a značajnije manji nego što je to u zemljama EU”, rekla je Laketić.

UPCG i MOR su utvrdili da su u Crnoj Gori žene vlasnice svega četiri odsto kuća, osam odsto zemljišta i 14 odsto kuća za odmor.

„Crnogorski bankarski sektor je ostao uspavan i prilično po strani kada su u pitanju potrebe žena preduzetnica. S aspekta finansiranja početnika u biznisu naročito lošu poziciju imaju žene bez vlasništva nad imovinom”, ocijenjeno je u studiji.

Laketić je podsjetila da je u toku izrada strategije ženskog preduzetništva „Strategija Evropa 2020“, koja u prvi plan stavlja – pametan rast (znanje i inovaciju), održiv rast (bolje iskorišćene resurse, zelenu ekonomiju, konkurentnost) i uključiv rast (visok stepen zaposlenosti).

„Strategija razvoja ženskog preduzetništva treba da motiviše žene na samozapošljavanje. Dosta toga zavisi i od ambicije žena, kao i od podrške porodice“, kazala je Laketić.

U studiji MOR-a i UPCG navodi se da su u Crnoj Gori preduzetnice pokazale da su odgovorne u poslu, tačne, istrajne, sistematične i racionalne.

U odnosu na muškarce, one često imaju nejednak status i kredibilitet, teže im je da osnuju kompaniju, treba im više vremena da budu prihvaćene u poslovnoj zajednici.

Samo jedna vlasnica velikog preduzeća

„U Crnoj Gori samo je jedna žena vlasnica preduzeća koje pripada grupi velikih, sve ostale imaju mala ili srednja preduzeća“, kazala je Laketić.

Preduzeća čije su vlasnice žene najčešće su iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, stručne naučne i tehničke djelatnosti, poslovanja nekretninama, obrazovanja, građevinarstva, finansijske administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Kazala je i da joj je drago što je u planu da preduzetništvo postane dio redovnog sistema obrazovanja.

Bonus video: