Posao mimo zakona dat Fadati

Prvorangirana ponuda firme Fadata je, inače, bila najskuplja sa cijenom od 139.230 eura sa PDV-om
6 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2016. 19:24h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbe firmi Smart Tech i Raster office iz Podgorice i poništila rješenje Glavnog grada od kraja prošle godine. Tim rješenjem je na tenderu za usluge razvoja i implementacije informacionog sistema za prijem, obradu i distribuciju dokumenata, izabrana ponuda beogradske firme Fadata.

Naloženo je Glavnom gradu, čijom administracijom rukovodi gradonačelnik Slavoljub Stijepović da na ovom tenderu, procijenjene vrijednosti od 140.000 eura, ponovo vrednuje ponude, otkloni nezakonitosti i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Prvorangirana ponuda firme Fadata je, inače, bila najskuplja sa cijenom od 139.230 eura sa PDV-om.

Ponuda Smart Techa od 128.996 eura sa PDV-om i ponuda Raster Officea 128.520 eura sa PDV-om, ocijenjene su kao neispravne i zbog toga odbijene.

„Rješenje ne sadrži ocjenu činjenica, dokaza i razloga na osnovu kojih je utvrđena ispravnost ponude Fadate Beograd, odnosno, neispravnost ponude žalioca, kao ni materijalne propise na osnovu kojih je ponuda Fadate ocijenjena kao ispravna, a ponuda žalioca ocijenjena kao neispravna“, navodi se u rješenju komisije.

Komisija je utvrdila da je naručilac nabavke u obrazloženju rješenja samo naveo dokaze koje su u svojim ponudama dostavili prvorangirani ponuđač i žalioci, „ali nije dao ocjenu valjanosti dostavljenih dokaza u odnosu na uslove predviđene tenderskom dokumentacijom, te nije naveo odredbe Zakona o javnim nabavkama po osnovu kojih je izabrao ponudu Fadate, a ponude žalioca ocijenio kao neispravne.

U odluci komisije koju je potpisao njen predsjednik Zoran Živković, navedeno je da je rješenje nezakonito, da ga treba poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak i odlučivanje.

Komisija je obavezala Glavni grad, kao naručioca spornog tendera da nadoknadi troškove vođenja postupka žaliocima tendera u ukupnom iznosu 3.400 eura, od čega Smart Techu 2.000 eura, a Rester Officeu 1.400 eura.

Protiv ovog rješenja Glavni grad može pokrenuti tužbu pred Upravnim sudom u roku od 30 dana.

Bonus video: