Posjećenost skijališta lošija ove sezone

„Kod nas gosti dolaze dominantno zbog alpskog skijanja i mreže od 17 kilometara skijaškh staza, koje su veoma dinamične i uvijek pripremljene da osiguraju nezaboravan užitak u skijanju ili bordovanju“, naveo je Šćepanović
3 komentar(a)
Žabljak, skijalište, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, skijalište, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 14.02.2016. 13:24h

Turistička posjećenost ski centara znatno je lošija ove sezone u odnosu na prošlu zbog vremenskih prilika, odnosno nedostatka sniježnih padavina, saopštili su predstavnici crnogorskih skijališta.

Izvršni direktor ski centra Savin kuk, Miloš Popović kazao je da je broj posjetilaca na skijalištu manji, a kao glavni uzrok naveo je nedostatak snijega zbog čega skijalište nije funkcionisalo punim kapacitetom u kontinuitetu.

“Ski centar je više od mjesec, zbog nedovoljne količine snijega, funkcionisao samo vikendima i kapaciteti su bili ograničeni, tako da se koristilo 30 odsto staza”, rekao je Popović agenciji Mina-business.

Posjećenost skijalištima je, prema riječima Popovića, porasla u periodu kada je bilo dovoljno snijega i dostigla je veći nivo nego u najposjećenijim danima prethodne zimske sezone.

“Od 16. do 25. januara skijalište je radilo punim kapacitetom, kompletna infrastruktura je bila u funkciji, a posjećenost se zasnivala na prosječnom broju od 300 skijaša u jednom danu”, saopštio je Popović.

On je kazao da, kada je u pitanju ponuda ski centra Savin kuk, ove sezone je u funkciji oko četiri kilometra staze, koje obslužuje jedna žičara dvosjed, tri ski lifta za osrednje i napredne skijaše i jedan dječiji ski lift.

“Na skijalištu je moguće koristiti usluge ski servisa, ski škole i pratećih ugostiteljskih sadržaja, koje nude dva restorana i jedan kafe bar”, naveo je Popović.

Novina u okviru ponude ski centra je, kako je kazao, staza namijenjena za hodanje na krpljama, dužine 6,5 kilometara koja povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero.

“Staza koja povezuje Savin kuk i Crno jezero prolazi kroz šumski predio, a korišćenje krplji će biti gratis”, naveo je Popović.

On je dodao da su najčešće tražene usluge jednodnevni, noćni i dječiji ski pas, kao i petodnevni, sedmodnevni i desetodnevni ski pas, čije cijene iznose od šest do 80 eura.

Prema njegovim riječima, Savin kuk su u najviše slučajeva posjetili domaći turisti, zatim gosti iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a bio je i određeni broj gostiju sa zapadnog i istočnog tržišta koji su se uglavnom bavili aktivnim turizmom.

PR ski centra Vučje, Vanja Tomašević kazala je da nijesu zadovoljni posjetom skijališta, s obzirom na to da velika rekreativna staza dugo nije bila u funkciji zbog otežavajućih vremenskih prilika.

Prema njenim riječima, nedostatak dovoljne količine snijega uticao je i na ponudu skijališta.

“Organizovali smo ski vrtić, što bi predstavljalo novitet u odnosu na prethodnu sezonu, međutim nijesmo imali uslova da to i ostvarimo”, saopštila je Tomašević.

Ona je kazala da su meteorolozi krajem februara najavili velike padavine, što će iskoristiti za organizovanje manifestacija.

Kada su u pitanju usluge koje turisti najčešće koriste, Tomašević je navela da su to ski oprema, ski pasevi i časovi skijanja.

“Ski oprema i ski pasevi se mogu iznajmiti za pet do deset eura, dok su cijene časova skijanja između osam i 15 eura, u zavisnosti od toga da li se radi o individualnim ili grupnim časovima”, rekla je Tomašević.

Najčešći posjetioci Vučja u Nikšiću su, kako je kazala, domaći turisti i gosti iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Izvršni direktor ski centra Javorovača, Nikola Rondović naveo je da nije zadovoljan ovogodišnjom posjetom skijalištu, iako je posjećenost bila na visokom nivou u periodu kada su meteorološki uslovi bili zadovoljavajući.

“U odnosu na prošlu godinu turista je manje, a razlog je manjak sniježnih padavina”, rekao je Rondović.

Što se tiče ponude skijališta, Rondović je kazao da se turisti najčešće odlučuju za ski paseve, usluge rentiranja kompletne ski opreme i posjetu restoranu.

“Cijena dnevnog ski pasa iznosi od pet do osam eura, dok rentiranje ski opreme iznosi između sedam i deset eura”, naveo je Rondović.

Prema njegovim riječima, Javorovaču najčešće posjećuju domaći turisti, i to porodični ljudi sa djecom.

Izvršni direktor ski centra Kolašin 1450, Boban Šćepanović kazao je da je zadovoljan posjećenošću skijališta zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje, čime su privukli brojne goste koji su odlučili da katoličke i novogodišnje praznike provedu u Kolašinu.

“Od polovine januara su u rad puštene obje žičare i svi ski liftovi, pa smo već 23. i 24. januara oborili sve rekorde, jer je prvi put na našem skijalištu boravilo više od dvije hiljade posjetilaca u jednom danu“, saopštio je Šćepanović.

On je dodao da je dobra posjećenost nastavljena, međutim samo u danima vikenda jer je period praznika i zimskih odmora prošao.

„Na dobru posjećenost su sigurno uticale i smanjene cijene ski pasova i fenomanalni uslovi za skijanje, pa to doprinosi da u danima vikenda imamo oko hiljadu i po posjetilaca“, naveo je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, ukupan broj posjetilaca je manji nego u istom periodu prethodne sezone, zbog toga što je skijalište znatno kasnije počelo da radi punim kapacitetima.

Kada su u pitanju usluge skijališta, turisti se najčešće odlučuju za korišćenje ski pasova, alpsko skijanje i ture motornim sankama.

„Kod nas gosti dolaze dominantno zbog alpskog skijanja i mreže od 17 kilometara skijaškh staza, koje su veoma dinamične i uvijek pripremljene da osiguraju nezaboravan užitak u skijanju ili bordovanju“, naveo je Šćepanović.

On je dodao da su krajem januara cijene ski pasova snižene i iznose od 11 do 15 eura, dok ture motornim sankama koštaju između 20 i 40 eura.

Na skijalištu je, kako je zaključio, zabilježen porast broja domaćih gostiju i turista iz Albanije.

Bonus video: