Poskupljenje struje prelilo čašu: Za 21. januar zakazan protest ispred Vlade

"Ne smijemo dozvoliti da poskupi struja, a da se ne borimo protiv te odluke RAE i zahtijevamo od Vlade da se ona povuče"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 19:42h

Unija slobodnih sindikata (USS) održaće protest 21. januara u podne i na taj način pokazati Vladi i poslodavcima da su radnici nezadovoljni socijalno-ekonomskim položajem, odlučeno je na sjednici Glavnog odbora USS.

Sindikalci su odluku o protestu koji će se održati ispred zgrade Vlade, donijeli jednoglasno.

Predsjednik Glavnog odbora USS Janko Vučinić je kazao da USS ne treba da brine o tome da li će protest biti masovan ali da je njihova obaveza da pozovu radnike, studente, nezaposlene, penzionere, nevladin sektor, političke partije i sve građane da im se pridruže. Protest, kako je rekao, pada u subotu kada većina zaposlenih nema radnih obaveza.

"Neka to bude protest istine na kojem će se vidjeti jesmo li u pravu mi kada kažemo da živimo u siromaštvu ili Vlada koja nas ubjeđuje da nam je dobro"

"Iako smo upozoravali da u situaciji kada radnici ne primaju plate i gube radna mjesta oni ne mogu istrpjeti povećanje cijene struje, RAE je to dozvolila i ubijedila nas da nije nezavisno tijelo već da je vrlo pristrasna, da se stavila na stranu krupnog kapitala i profita A2A. Prosječan račun od 28 eura nije realan pokazatelj i zato se moramo boriti protiv poskupljenja", kazao je Vučinić.

On je zamjerio Vladi i RAE zato što im nije dozvoljeno da kažu svoje mišljenje, čak nije održana ni sjednici Socijalnog savjeta na kojoj bi bilo riječi o poskupljenjima.

"Dužni smo da odgovorimo istom mjerom. Ne smijemo dozvoliti da poskupi struja, a da se ne borimo protiv te odluke RAE i zahtijevamo od Vlade da se ona povuče. USS ne smije ćutke preći preko poskupljenja koje je prelilo čašu", kazao je Vučinić i dodao da i pored struje razloga za proteste ima dovoljno.

TV Vijesti, Ana Manojlović

"Neka to bude protest istine na kojem će se vidjeti jesmo li u pravu mi kada kažemo da živimo u siromaštvu ili Vlada koja nas ubjeđuje da nam je dobro", kazao je Vučinić.

Marojević: Država pljačka građane zbog bjelosvjetskih poslodavaca

Predsjednica Regionalnog odbora Sandra Obradović je rekla da je sazrelo vrijeme za protest i da su porasle cijene svih životnih namirnica, da se radnici otpuštaju, da je nemoguće naći posao naročito u industriji, da su socijalna davanja mala ili nikakva i da ne treba brinuti o masovnosti protesta.

"Treba jasno utvrditi zahtjeve i znati šta očekujemo od Vlade i šta će se desiti ukoliko ih ne ispune. Ne znam šta još radnicima u Crnoj Gori treba da se desi pa da oni dignu glas i pokažu i poslodavcima i Vladi da ne možemo više", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Nikolaj Knežević.

Predsjednica Sindikata trgovine Vesna Milonić-Aleksić je rekla da će aktuelna Vlada ostati upamćena po totalnom urušavanju socijalnog položaja i činjenici da je dovela građane u situaciju da ne mogu da žive i da se hrane.

Predsjednik Reginalnog odbora za Nikšić, Šavnik i Plužine Aleksa Marojević kazao je da ne vjeruje u RAE kao nezavisno i samostalno tijelo, te da se Vlada aktivno stavila u službu poslodavaca.

"Naša država pljačka svoje građane za račun bjelosvjetskih poslodavaca", kazao je Marojević.

Bonus video: