Poslanci traže da se definiše rok za usvajanje zakona o fondu za ugljovodonike

Dubljević je kazao da su sedam godina pripremali sve za taj važni posao da bi sve ispalo dobro što žele da urade i za zakonom o fondu za ugljovodonike
61 pregleda 0 komentar(a)
naftna bušetina, Foto: Shuterstock
naftna bušetina, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 14.04.2016. 13:09h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je predlog ugovora za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju prema kome Vlada treba da dodijeli italijansko - ruskom konzorcijumu Eni-Novatek taj posao.

Poslanici su od pomoćnika ministra ekonomije i v.d direktora Uprave za naftu Vladana Dubljevića tražili da im se do rasprave u plenumu dostavi izmjena zakona o porezu na ugljovodonika gdje će se precizirati rok u kome će se usvojiti posebni Zakon o fondu za ugljovodonike.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao je da je on inicirao amandmane kada je usvajan zakon o porezu na ugljovodonike kojim je bilo definisna da se usvoji posebni zakon o fondu do kraja 2014. godine.

“Prihvatam da je to kompleksna materija i a treba vrijeme,ali to se znalo i kada sam predložio amandmane koje je Vlada prihvatila. Dajte do plenuma izmjene zakona kako bi definisali novi rok za usvajanje posebnog zakona o fondu za ugljovodonike ” istakao je Bojanić.

On je dodao da je zbog kašnjenja sa tim aktom izgubio povjerenje sa čim se složio I Aleksandar Damjanović.

Dubljević je kazao da su sedam godina pripremali sve za taj važni posao da bi sve ispalo dobro što žele da urade i za zakonom o fondu za ugljovodonike.

Damjanović je kazao da je dobro što je izabran konzorcijum Eni -Novatek jer je Italija važan parter Crne Gore u evropskim integracijama.

“O Novateku da i ne govorim. Nekima neće biti milo što Novatek dolazi iz Ruske Federacije, ali je prilika do sve to ostane samo na njihovoj mržnji. ” kazao je Damjanović.

Dubljević je rekao da su taj konzorcijum izabrali jer je dao najbolju tehničku ponudu.

" Opredijelili sm ose za koncesije za blokove u Ulcinju jer je tamo najveća vjerovatnoća da će se naći komercijalno ležište ugljovodonika.Za sada odustalo od dodjele koncesije za blokove na Prevlaci zbog spora koji se vodi sa Hrvatskom.Ta država je krednula u istraživanje pa su se naftne kompanije povukle. Mi ne želimo za sada da kompanije u to uvlačimo" odgvorio je Dubljević na pitanje Damjanovića zašto se daju blokivi u Ulcinju i šta je sa blokovima na Prevlaci.

Bonus video: