Poslanici čekaju papire: Ne treba poklanjati Institut Igalo

Komisija tražila dokumentaciju na uvid da bi dala preporuke za zdravstveno-turistički centar
2 komentar(a)
Komisija, Institut Igalo, Foto: Zoran Đurić
Komisija, Institut Igalo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 19:57h

Prodaja Instituta “Dr Simo Milošević” nije dovoljno transparentna, odvija se prema staroj procjeni imovine tog preduzeća, Sindikat radnika nije dovoljno uključen u proces pregovora, a ni poslanici koji su tražili na uvid dokumentaciju nijesu je mogli dobiti jer je na njoj, u skladu sa odlukom Vladinog Savjeta, bila oznaka “povjerljivo”.

To je juče konstatovano tokom dvoipočasovne debate o dosadašnjem postupku prodaje državne kompanije pred skupštinskom Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, gdje su, osim poslanika, učestvovali predstavnici Tenderske komisije, Instituta, Ministarstva zdravlja i MANS-a.

Britansko-američki konzorcijum International Welness Group (IWG) ponudio je 10 miliona eura za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta, a pominju se investicije od oko 200 miliona.

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović ocijenila je da je državni paket akcija “potcijenjen i da se radi o poklanjanju vrijedne imovine”.

Ona je napomenula da se, prema procjeni imovine iz 1995. godine, prodaje više od 200.000 kvadrata zemljišta na obali mora i 86.000 kvadrata objekata.

”Ne znamo detalje investicionog programa, raskidne uslove, iznos bankarskih garancija, ni porijeklo novca investitora. Treba obustaviti ovu privatizaciju, utvrditi stvarnu vrijednost kompanije pa tek onda ući u tendersku proceduru i učiniti javnim tenderski postupak”, istakla je Mrdovićeva.

Vuko Šabović, predstavnik Sindikata radnika Instituta, kazao je da su željeli da se uključe u pregovarački prostupak sa investitorom, ali i da im tom zahtjevu nije udovoljeno.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je da se prodaju akcije kompanije i biznis, a ne imovina, te da treba vidjeti za koliko godina se mogu otplatiti ulaganja u Institut.

“Grupa je sastavljena od pet kompanija, koja je ispunila sve uslove. Ponuđač je ispunio uslov da je u toku posljednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura”, naveo je Vujović.

On je objasnio da će ulaganja finansirati strani fond i negirao da iza potencijalnog kupca stoji srbijanski biznismen Bogoljub Karić, za kojim je raspisana potjernica.

Predsjednik skupštinske komisije Janko Vučinić tražio je od Vujovića da se dokumentacija u narednih 15-ak dana dostavi poslanicima na uvid, kako bi nakon još jedne sjednice donijeli kvalitetne zaključke i preporuke. Ukoliko se to ne desi, Vučinić je najavio da će se poslanici iz ove komisije izjasniti zaključcima o dosadašnjem postupku ove privatizacije.

Gojković: Vrijednost Instituta Igalo je potcijenjena

Nezavisni poslanik Obrad Gojković ocijenio je da se u ovom postupku privatizacije radi o sukobu političkih elita DPS-a iz Podgorice i Izbora iz Novom, te da tu nema interesa Instituta. On je naglasio da je SO Herceg Novi kupila 51 kvadrat zemljišta preko puta Instituta po cijeni od 210 eura, a svoje na atraktivnijoj lokaciji prodaje za 120 eura po kvadratu.

“Tvrdim da je realna cijena 400 do 500 eura po kvadratu i da Institut vrijedi 200 miliona”.

Bonus video: