Poslanici da prate kako Vlada isplaćuje socijalu

Važećim zakonom te isplate su zabranjene šest mjeseci prije izbora, ali je premijer Duško Marković ranije najavio da bi trebalo suspendovati odredbu kako bi se pomoglo socijalno ugroženima
1696 pregleda 0 komentar(a)
Poslanici u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Poslanici u Skupštini, Foto: Savo Prelević

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podržao je vladinu ideju da se izmjenama zakona o finansiranju partija ukine ograničenje isplate socijalne pomoći iz tekućeg budžeta u izbornoj godini, ali smatra da sprovođenje toga mora da bude praćeno skupštinskim nadzorom.

Vlada je dostavila Skupštini Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini u slučaju ratnog i vanrednog stanja, kao i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

Važećim zakonom te isplate su zabranjene šest mjeseci prije izbora, ali je premijer Duško Marković ranije najavio da bi trebalo suspendovati odredbu kako bi se pomoglo socijalno ugroženima.

„Pandemija nas je zatekla u atmosferi nagomilanog nepovjerenja među političkim subjektima, pa je tu inicijativu neophodno dopuniti odredbama koje omogućavaju stvarnu i efikasnu kontrolu tih davanja“, rekao je Dragan Koprivica agenciji MINA.

On je učestvovao u radu skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, na kome je izrađena verzija ovog propisa koji je usvojen početkom godine glasovima poslanika vladajuće koalicije. To je bilo prije proglašavanja pandemije na svjetskom nivou.

Koprivica je objasnio da je predlog CDT-a uvođenje zakonskih procedura, odnosno da se kroz rad nekog od postojećih ili kroz novo radno tijelo Skupštine omogući dnevni uvid parlamentaraca u trošenje budžeta koje se tiče tih davanja.

On smatra da bi tom tijelu trebalo da se pridruže i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) koji se bave tom tematikom, po modelu koji je funkcionisao u Odboru za izborno zakonodavstvo.

U CDT-u, kako je rekao, smatraju da bi to rješenje, pored ostalog, doprinijelo i većoj homogenizaciji svih političkih snaga u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Demos je najavio da će podržati izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ali da će zahtijevati da sva davanja budu transparentna, rekao je poslanik Neđeljko Rudović.

Šef kluba poslanika SDP Raško Konjević rekao je da će oni podnijeti amandmane da zakon ne bi bio zlupotrijebljen.”Nijesmo protiv toga, ali jesmo da se jedna ovakva kriza koristi da se bez dovoljno transparentnosti takve stvari rade”, kazao je ranije “Vijestima”.

I SDP smatra, kako je objašnjeno “Vijestima”, da je ključna kontrola trošenja novca.

Podsjeća da tekuća budžetska rezerva nije transparentna kategorija u budžetu, kao ni rad budžetske komisije.

Šef posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović naveo je ranije da očekuje takođe mehanizam kako se sredstva tekuće rezerve ne zloupotrijebe” već da dođu do onih kojima je to potrebno”.

Na kolegijumu predsjednika parlamenta koji je održan u petak i na kome se razgovaralo o paketu vladinih ekonomsko-socijalnih mjera, Ivan Brajović (SD) je rekao da je prerano da zakazuje sjednicu sa ovom tačkom dnvenog reda i da treba sačekati još predloga. U izjavi novinarima potpredsjednik Branimir Gvozdenović (DPS) rekao je da sjednicu očekuje za sedam do 10 dana.

Bonus video: